Acțiunile americane cresc, pe fondul așteptărilor că Fed va pune pauză majorărilor

Acțiunile americane cresc, pe fondul așteptărilor că Fed va pune pauză majorărilor
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mar 2023

Acțiunile americane cresc vineri, susținute de așteptările investitorilor privind o eventuală pauză în campania agresivă de majorare a ratelor dobânzilor, după ce un  indicator pe care Rezerva Federală (Fed) îl urmărește îndeaproape pentru a măsura inflația a încetinit peste așteptări.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele prețurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), excluzând alimentele și energia, a crescut cu 0,3% în februarie, de la un avans de 0,6% în ianuarie, potrivit datelor oficiale. Economiștii estimau o creștere lunară de 0,4%.

În jurul orei 19:00 (ora României), indicele S&P 500 se aprecia cu 0,85%, iar Dow Jones cu 0,74%. Nasdaq Composite, cu o componență puternică în sectorul tehnologic, consemna un avans de circa 1,1%.

Preferință covârșitoare pentru titlurile de stat denominate în euro în oferta Minsterului Finanțelor pentru populație. Câți investitori au ales să doneze sânge pentru bonusul de dobândă CITEȘTE ȘI Preferință covârșitoare pentru titlurile de stat denominate în euro în oferta Minsterului Finanțelor pentru populație. Câți investitori au ales să doneze sânge pentru bonusul de dobândă

Nasdaq s-a apreciat cu 16% de la începutul anului, fiind pe cale să încheie trimestrul cu cea mai mare creștere pentru perioadă din ultimii peste doi ani, potrivit MarketWatch.

S&P 500 a câștigat 6,4% în valoare pe parcursul trimestrului, în timp ce Dow Jones a înregistrat un declin de 0,1%.

Analiștii apreciază că evoluția cheltuielilor de consum va oferi Fed mai mult spațiu de manevră pentru a opri campania de majorare a ratelor dobânzilor.

Proiecțiile mediane din previziunile "dot plot" ale Fed, publicate la începutul acestei luni, sugerează că o nouă majorare a dobânzilor ar putea avea loc în mai sau iunie, însă traderii de contracte futures pariază că ratele au atins deja vârful și că Fed va schimba, probabil, cursul și va reduce ratele de cel puțin două ori până la finele anului, potrivit instrumentului FedWatch al operatorului bursier CME.

Datele de vineri "oferă Fed mai multă flexibilitate", spune Kim Caughey Forrest, fondator și director de investiții al Bokeh Capital Partners.

În timp ce datele PCE au arătat că "inflația se îndreaptă în direcția corectă", acestea sunt, de asemenea, un pic învechite, a declarat Callie Cox, analist la eToro.

De la sfârșitul lunii februarie, economia americană a fost zguduită de o mini-criză bancară, care a alimentat temerile legate de o agravare a crizei creditelor, deoarece băncile continuă să înăsprească standardele de creditare, a precizat Cox.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni sua
bursa wall street
fed
majorare dobanzi fed
inflatie pce