Cresc iar ratele românilor cu credit la bancă. De luni, IRCC ajunge la 5,98%. Când scad dobânzile

Cresc iar ratele românilor cu credit la bancă. De luni, IRCC ajunge la 5,98%. Când scad dobânzile
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 mar 2023

Cresc iar ratele românilor cu credit la bancă. Indicele IRCC, valabil pentru împrumuturile noi ipotecare și de consum acordate după mai 2019, va crește la 5,98%, din 1 aprilie 2023. Cum ratele creditelor românilor se bazează, pe doi indici de referință – ROBOR și IRCC, românii sunt atenți la ce se întâmplă cu aceste dobanzi medii.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

IRCC este acum 5,71%, iar ROBOR a ajuns la 6,85%. Următoarea valoare a IRCC se va aplica în perioada 1 aprilie-1 iulie 2023, arată Banking News.

România, pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui CITEȘTE ȘI România, pe primul loc în UE la producția de floarea soarelui

IRCC atinge valoarea maximă în aprilie 2023

Luni, BNR va publica noul nivel al Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor – IRCC. Calculele arată un nivel în jurul valorii de 6% (calculat pe baza datelor din T4/2022), însă, unii analiști estimează că acest prag poate fi depășit.

IRCC este un indice de referință bazat pe tranzacții efective, care se folosește în special la creditele acordate persoanelor fizice. ROBOR, folosit în mod tradițional, se bazează pe cotațiile afișate pe piață. În septembrie 2022, aproximativ 450.000 de persoane fizice au credite legate de indicele IRCC.

Ratele românilor au crescut accelerat în ultimul an, odată cu dobânzile. Spre exemplu, în 1 aprilie 2022, IRCC, reglementat de OUG 19/2019, creștea la 1,86%, de la 1,17% cât era la 1 ianuarie.

Cu toate acestea, IRCC va rămâne sub ROBOR, chiar dacă vechiul indice a scăzut pe parcursul acestui an, de la 8,22% la 6,85%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
rate