Acțiunile americane, în scădere puternică după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus. Dow Jones intră în piața “bear”, după 11 ani de creșteri

Acțiunile americane, în scădere puternică după ce OMS a declarat pandemie de coronavirus. Dow Jones intră în piața “bear”, după 11 ani de creșteri
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 11 mar 2020

Bursa de la New York a revenit pe scădere miercuri, anulând tot câștigul din ziua precedentă, în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemie, iar investitorii încă așteaptă detaliile unui plan de măsuri de stimulare economică promise de Casa Albă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Principalii indici bursieri s-au depreciat cu până la 6,4%, după ce directorul OMS a spus că noul coronavirus (Covid-19) a declanșat o pandemie, termen pe care s-a ferit să îl folosească până astăzi. Declinul, care s-a mai temperat ulterior, a fost alimentat și de un sentiment de dezamăgire în rândul investitorilor, legat de răspunsul lent al adminstrației Trump în fața crizei provocate de coronavirus.

Dow Jones Industrial Average (DJIA) a suferit o corecție de 5,86% și a intrat în piața “bear”, cu o depreciere de peste 20% față de ultimul maxim, atins în februarie. S&P 500 a închis cu un declin de 4,89%, iar Nasdaq Composite a avut un recul de 4,7%.

Mohammad Murad: \ CITEȘTE ȘI Mohammad Murad: "Coronavirusul a închis hoteluri și restaurante din țară, iar dacă Guvernul nu amână trei luni plata taxelor și impozitelor, vor falimenta 30% dintre afacerile din turism"

Acțiunile americane se află de 11 ani în așa-numita piață “bull”, caracterizată prin creșterea prețurilor și un sentiment de optimism și încredere în rândul investitorilor. Coronavirusul și ieftinirea bruscă a petrolului sunt însă pe cale să schimbe acest lucru.

“Nu avem nicio idee când va încetini răspândirea coronavirusului. Incertitudinea va continua să creeze multă volatilitate”, a comentat David Spika, președintele GuideStone Capital Management, citat de Bloomberg.

În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 a rămas în teritoriu negativ pentru a cincea sesiune consecutivă și a atins un nou minim al ultimelor 14 luni, în pofida unei tentative de revenire în prima parte a zilei, pe fondul măsurilor de stimulare economică anunțate de Marea Britanie. Banca Angliei a redus dobânda-cheie, iar guvernul a anunțat majorarea cheltuielilor publice cu 30 miliarde de lire sterline, pentru a contracara efectele virusului.

Indicele FTSE 100 de la Londra s-a depreciat cu 1,40%, DAX de la Frankfurt cu 0,35%, CAC 40 de la Paris cu 0,57%, iar IBEX 35 de la Madrid cu 0,34%. FTSE MIB, principalul indice al bursei de la Milano, a avansat cu 0,33%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
coronavirus
pandemie
oms
bursa americana
piata bear