Acțiunile celor mai lichizi emitenți de la BVB, incluse într-un nou indice regional listat la Varsovia. Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și OMV Petrom în topul ponderilor emitenților români

Acțiunile celor mai lichizi emitenți de la BVB, incluse într-un nou indice regional listat la Varsovia. Banca Transilvania, Fondul Proprietatea și OMV Petrom în topul ponderilor emitenților români
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 6 sep 2019

Acțiunile celor mai lichizi emitenți de la Bursa de Valori București au fost incluse, alături de companii din Polonia, Cehia, Ungaria, Croația, Slovenia și Slovacia, într-un nou indice regional publicat de Bursa de la Varșovia. Banca Transilvania are cea mai mare pondere în structura indicelui în rândul emitenților români, fiind urmată de Fondul Proprietatea și OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Operatorii burselor din România, Croația, Slovenia și din statele care formează Grupul de la Vișegrad (Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia) au semnat o scrisoare de intenție privind publicarea indicelui CEEPlus, bazat pe valoarea portofoliilor celor mai mari și mai lichide companii din regiunea celor Trei Mări.

CEEPlus a fost lansat miercuri, cu o valoare inițială stabilită la un nivel de 1.000 de puncte. Responsabilă cu calcularea și publicarea zilnică a indicelui este Bursa de la Varșovia.

Fondul Proprietatea anunță planul de răscumpărări pe anul 2020 CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea anunță planul de răscumpărări pe anul 2020

Noul indice monitorizează evoluția celor mai lichide peste 100 de acțiuni din regiune. Pentru a fi incluse în CEEPlus, companiile trebuie să înregistreze un rulaj mediu zilnic de cel puțin 90.000 de euro într-un interval de șase luni.

Pe primul loc în structura indicelui se află grupul bancar austriac Erste Group Bank, cu o pondere de 9,64%, puțin sub limita de 10% fixată la nivelul unei singure acțiuni. Participarea cumulată a acțiunilor cu o pondere de peste 5% fiecare nu poate depăși 40%.

Podiumul este completat de două alte bănci, respectiv PKO Bank Polski (Polonia, cu o pondere de 8,7%) și OTP (Ungaria, cu o pondere de 6,34%).

Banca Transilvania este al 10-lea cel mai important emitent din compoziția indicelui, cu o pondere de 2,56%, urmată, în rândul acțiunilor românești, de Fondul Proprietatea (locul 15, cu o pondere de 1,85%) și OMV Petrom (locul 20, cu o pondere de 1,52%).

Pe lista companiilor românești incluse în CEEPlus se mai află Romgaz, BRD Groupe Societe Generale, Transgaz, Electrica, SIF Oltenia, Nuclearelectrica și Transelectrica.

Indicele CEEPlus va fi și activ suport pentru un nou fond de investiții pasiv lansat de PZU Group, printre cele mai mari grupuri financiare din Polonia și regiunea ECE.

viewscnt
Afla mai multe despre
indicele ceeplus
ceeplus
bursa de la varsovia
indice regional
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom
lansare
initiativa celor trei mari
grupul visegrad
actiuni lichide