Acțiunile companiilor aeriene scad puternic după atacul terorist din Barcelona

Acțiunile companiilor aeriene scad puternic după atacul terorist din Barcelona
scris 18 aug 2017

Acțiunile companiilor aeriene și de turism listate pe bursele europene s-au depreciat puternic vineri dimineață, în urma atacului terorist din Barcelona, soldat cu moartea a cel puțin 13 persoane și rănirea altor peste 100, printre care și trei români.

Joi, în jurul orei locale 17 (18 ora României), o furgonetă albă a lovit mulțimea pe bulevardul Ramblas, unul dintre cele mai frecventate bulevarde din Barcelona. Câteva ore mai târziu, polițiștii spanioli au ucis cinci presupuși teroriști implicați într-un incident care a avut loc în localitatea Cambrils, în urma căruia au fost răniți șase civili și un ofițer de poliție. Atacurile au fost revendicate de gruparea Stat Islamic.

Acțiunile companiilor aeriene și cele ale operatorilor din turism se depreciază cu până la circa 3% pe bursele europene în prima parte a tranzacțiilor de astăzi, peste declinul de 0,94% înregistrat de indicele pan-european Stoxx Europe 600.

THR Marea Neagră, pierderi de 8 milioane lei înainte de vârful sezonului turistic CITEȘTE ȘI THR Marea Neagră, pierderi de 8 milioane lei înainte de vârful sezonului turistic

În jurul orei 12:30 (ora României), titlurile Air-France KLM erau în scădere cu 2,85%, cele ale Ryanair cu 2,5%, iar cele ale International Consolidated Airlines (IAG, proprietarul British Airways) și Easy Jet se depreciau cu 2,1%, respectiv 2,2%. Acțiunile Lufthansa înregistrau un declin de 1,5%, potrivit datelor MarketWatch.

În rândul operatorilor din turism, acțiunile TUI se depreciau cu 0,5%, iar cele ale furnizorului britanic de servicii de croazieră Carnival scădeau cu 1,7%.

“Atacul terorist din Spania ne-a reamintit tuturor că ISIS este în continuare activ. Investitorii s-au îndreptat din nou către siguranța oferită de yen și aur”, spune Konstantinos Anthis, analist la ADS Securities.

În Madrid, indicele de referință IBEX 35 se deprecia cu 1,1%, după ce în debutul tranzacțiilor a scăzut cu până la 1,7%. Bursa de la Paris consemna un declin similar, de aproape 1,1%, indicele DAX 30, al bursei de la Frankfurt, se deprecia cu 0,7%, iar FTSE 100, referința bursei londoneze, cu 0,9%.

La declinul acțiunilor europene contribuie și evoluția de ieri de pe piețele din SUA, unde un val de vânzări generat de neîncrederea investitorilor în capacitatea administrației Trump de a-și implementa programul pentru susținerea mediului de afaceri s-a reflecta întro scădere de 1,54% la nivelul indicelui S&P 500.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni
atac terorist
barcelona
burse europene