Acțiunile de pe Wall Street, în scădere puternică pe fondul escaladării tensiunilor comerciale SUA-China

Acțiunile de pe Wall Street, în scădere puternică pe fondul escaladării tensiunilor comerciale SUA-China
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 5 aug 2019

Indicii principali ai bursei de la New York s-au depreciat puternic după primele ore de tranzacționare luni, în contextul escaladării tensiunilor comerciale dintre primele două mari economii ale lumii, acțiunile Apple și ale altor companii cu expunere semnificativă pe piața chineză consemnând pierderi importante.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul de săptămâna trecută al președintelui SUA, Donald Trump, privind impunerea unui tarif vamal de 10% pentru o nouă serie de importuri chinezești, în valoare de 300 miliarde de dolari pe an, a declanșat un val de vânzări pe piețele internaționale.

Mișcarea a fost amplificată de un prim răspuns din partea Chinei, care a permis, luni, deprecierea yuanului dincolo de pragul de 7 unități pentru un dolar pentru prima oară în ultimii peste 10 ani.

Războiul SUA-China se amplifică și împinge acțiunile europene la minimul ultimelor 2 luni CITEȘTE ȘI Războiul SUA-China se amplifică și împinge acțiunile europene la minimul ultimelor 2 luni

Acțiunile asiatice au închis sesiunea bursieră de astăzi cu deprecieri între 1,6% și 2,9%. În Europa, indicele pancontinental Stoxx Europe 600 a coborât cu 2,31%, până la 369,43 de puncte, cel mai scăzut nivel începând cu 31 mai, tras în jos de declinul indicilor majori: -2,47% pentru FTSE 100 de la Londra, -2,19% pentru CAC 40 de la Paris și -1,80% pentru DAX 30 de la Frankfurt.

La New York, indicele S&P 500 consemna o depreciere de 2,63% în jurul orei 20:00 (ora României), Dow Jones Industrial Average a coborât cu 2,64%, iar Nasdaq Composite cu 3,19%.

Acțiunile companiilor cu expunere ridicată pe piața chineză au fost printre cele mai afectate.

“(Situația privind) comerțul continuă să evolueze în direcția greșită. În replică la noile tarife, China a lăsat yuanul să coboare la minimul ultimilor 10 ani față de dolarul american, iar speranțele privind o soluționare rapidă a conflictului cu China se estompează vertiginos”, a comentat analistul Ryan Detrick de la LPL Financial, citat de MarketWatch.

Titlurile Apple, care produce și comercializează mare parte din produse în China, au pierdut peste 5% din valoare, cel mai abrupt declin la nivelul unei singure zile din ultimele 2 luni.

Alte companii americane cu venituri substanțiale în China înregistrează, de asemenea, deprecieri puternice. Prețul acțiunilor BestBuy a scăzut cu 4,83%, acțiunile Macy’s s-au depreciat cu 5,6%, iar cele ale Caterpillar cu 2,41%.

Acțiunile de pe Wall Street au încheiat săptămâna trecută cu cel mai mare declin săptămânal din acest an, iar analiștii estimează că trendul negativ va continua până la rezolvarea tensiunilor comerciale dintre SUA și China.

“Escaladarea războiului comercial SUA-China ne pune într-o poziție din care este aproape imposibil să calculăm valoarea pagubelor colaterale”, a comentat Art Hogan, șeful departamentului de strategie de piață la National Holdings.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni americane
wall street
new york stock exchange
razboi tarifar sua china
tarife vamale
importuri chinezesti