Acțiunile europene au început săptămâna în urcare, în pofida scăderilor din sectorul bancar italian

Acțiunile europene au început săptămâna în urcare, în pofida scăderilor din sectorul bancar italian
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 21 nov 2016

Principalele burse europene au început săptămâna în creștere ușoară, susținute de companiile din energie și de producătorii de materii prime, însă avansul a fost limitat de evoluția negativă a titlurilor bancare, în special a acțiunilor creditorilor italieni. Băncile din Peninsulă sunt afectate de incertitudinile privind o eventuală instabilitate politică, urmare a referendumului pentru modificarea Constituției, precum și de temerile referitoare la capacitatea unor bănci de a-și majora capitalul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Italia va organiza pe 4 decembrie un referendum pe tema modificării Constituției, iar un eventual eșec al Guvernului condus de Matteo Renzi s-ar putea reflecta în reforme întârziate și ar putea duce la dizolvarea Cabinetului.

Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 0,3% luni, după un declin de 0,4% în sesiunea de vineri. În prima parte a tranzacțiilor, indicele pan-european a scăzut cu până la 0,8%. Referința DAX 30, a bursei de la Frankfurt, a avansat cu 0,2%, indicele CAC 40, al pieței parisiene, cu 0,6%, în timp ce FTSE 100, al bursei de la Londra, a închis aproape în stagnare, cu o creștere de sub 0,1%, potrivit datelor MarketWatch.

Fără Zuzu la bursă. Acțiunile Albalact sunt retrase de la tranzacționare CITEȘTE ȘI Fără Zuzu la bursă. Acțiunile Albalact sunt retrase de la tranzacționare

În Italia, acțiunile Banca Popolare di Milano s-au depreciat cu 3,9%, cele ale Banco Popolare, cu 3,7%, iar titlurile UniCredit, cu 1,1%. În pofida scăderilor din sectorul bancar, indicele FTSE MIB al bursei de la Milano a urcat ușor, cu 0,2%, după ce pe parcursul ședinței a coborât cu până la 1,2% și a atins cea mai mică valoare din ultimele două luni.

Titlurile producătorilor europeni de materii prime și ale companiilor din energie au consemnat creșteri de peste 1%, pe fondul aprecierii cotațiilor pentru aur și petrol, acestea din urmă fiind influențate pozitiv de comentariile președintelui rus, Vladimir Putin, care a declarat că Rusia “nu are nicio problemă” să înghețe producția de petrol. Piețele sunt susținute și de progresele care au avut loc în negocierile purtate de statele OPEC pentru reducerea producției, după mai mult de doi ani de prețuri scăzute, determinate de oferta care depășește cererea.

În jurul orei 19:50, barilul de Brent era cotat la 48,50 dolari, în creștere cu 4,5% față de referință, iar barilul de West Texas Intermediate (WTI) era în creștere cu 4,2%, la 47,35 dolari.

Acțiunile Royal Dutch Shell s-au apreciat cu 1,4%, cele ale rivalului BP, cu 1,9%, în timp ce titlurile Repsol și Eni au avansat cu 1%, respectiv 1,5%.

În sectorul minier, Randgold a raportat o creștere de 3,2% la nivelul prețului acțiunilor, BHP Billiton a închis cu o creștere de 2,2%, iar Fresnillo a urcat cu 3,2%.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni europene
evolutii
burse