Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, datorită optimismului legat de vaccinul pentru Covid-19 al Moderna

Acțiunile europene au închis la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni, datorită optimismului legat de vaccinul pentru Covid-19 al Moderna
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2020

Acțiunile mailor companii europene au încheiat tranzacțiile de luni la cel mai ridicat nivel din peste opt luni, datele pozitive referitoare la eficacitatea vaccinului pentru noul coronavirus dezvoltat de compania Moderna mărind optimismul investitorilor în redresarea economică mai rapidă a economiei. La această încredere au contribuit și semnele de redresare a activităților economice din Asia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Moderna a devenit, în decurs de o săptămână, al doilea producător de medicamente care a raportat o eficacitate ridicată, de peste 94%, a unui vaccin experimental pentru noul coronavirus, după ce Pfizer a făcut un anunț similar pe 9 noiembrie, scrie News.ro.

”Cu cât vor fi mai multe companiile care vor putea dezvolta un vaccin candidat eficace, cu atât vor fi mai optimiști investitorii în privința ieșirii din pandemie și reluarea activităților economice”, a declarat Michael Hewson, analist șef pntru piețe la CMC Markets.

Pensiile private obligatorii au depășit 70 miliarde lei, prima dată după 2008 CITEȘTE ȘI Pensiile private obligatorii au depășit 70 miliarde lei, prima dată după 2008

Indicele pan-european STOXX 600 a încheiat tranzacțiile în creștere cu 1,3%, iar cele mai mari progrese au fost înregistrate de acțiunile producătorilor de petrol. Cotațiile petrolului au avansat cu 4%. Componenta bancară a indicelui a urcat cu 3,1%, cea mai mare creștere fiind consemnată de banca spaniolă BBVA.

Titlurile BBVA au închis în creștere cu 16%, după ce PNC Financial Services Group a anunțat că va cumpăra divizia acesteia din Statele Unite, pentru 11,6 miliarde de dolari în numerar. Aceasta este a doua mare tranzacție din sectorul bancar american după criza din 2008.

Indicele STOXX 600 a avansat cu aproape 40%, de la un minim atins în luna martie, și este pe cale să înregistreze cea mai bună evoluție lunară din ultimele trei decenii.

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, a cerut luni băncilor din zona euro să continue să utilizeze rezervele lor de capital pentru a absorbi pierderile, fără să restrângă creditarea economiei reale care, în opinia sa, are nevoie de timp să își revină din recesiunea provocată de pandemia de coronavirus.

Acțiunile Vodafone au urcat cu 6,7%, în urma anunțului că are o încredere tot mai mare în performanțele financiare din acest an, după ”rezistența” de care a dat dovadă în primul semestru, în pofida impactului pandemiei.

Acțiunile companiei italiene Nexi au avansat cu 0,5%, după încheierea unui al doilea acord în șase săptămâni, prin care a convenit o fuziune de 7,8 miliarde de euro cu rivalul nordic Nets. În urma fuziunii, va fi creat cel mai mare grup specializat în plăți din Europa.

În China, producția fabricilor și vânzările cu amănuntul au crescut peste așteptări în luna octombrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni