Acțiunile europene, la maximul istoric pe fondul optimismului generat de acordul SUA-China

Acțiunile europene, la maximul istoric pe fondul optimismului generat de acordul SUA-China
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 16 dec 2019

Acțiunile europene au urcat la un maxim istoric în sesiunea de tranzacționare de luni, în contextul optimismului alimentat de semnarea acordului comercial SUA-China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1,32%, până la 417,46 de puncte, depășind recordul precedent de puțin peste 415 de puncte, atins în aprilie 2015.

SUA și China s-au înțeles asupra termenilor unui acord preliminar menit să soluționeze disputa pe tema tarifelor vamale dintre primele mari economii ale lumii, au anunțat cele două părți vineri. Potrivit acordului, SUA va elimina, în mai multe etape, taxele vamale pentru importurile chinezești, în timp ce Beijingul s-a angajat să majoreze importurile agricole și de alte produse din SUA.

Premierul Orban vorbește de înființarea unui ”fond de Investiții”, după ce a decis desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții inițiat de PSD CITEȘTE ȘI Premierul Orban vorbește de înființarea unui ”fond de Investiții”, după ce a decis desființarea Fondului de Dezvoltare și Investiții inițiat de PSD

În jurul orei 15:40 (ora României), indicele FTSE 100 de la Londra era în creștere cu 2,35%, susținut inclusiv de așteptările privind finalizarea Brexitului, în urma câștigării alegerilor parlamentare de către conservatorii premierului Boris Johnson.

Indicele DAX de la Frankfurt se aprecia cu 0,75%, indicele CAC 40 de la Paris a urcat cu 1,14%, iar FTSE MIB de la Milano cu 0,67%. Principalii indici de la București înregistrau creșteri de aproximativ 0,30%.

Dintre companiile cu aprecieri consistente la nivelul prețului, operatorul poștal britanic Royal Mail a consemnat un avans de 4,86%, producătorul de țigări British American Tobacco (BAT) a urcat cu 4,72%, iar gigantul din minerit Glencore, cu 4,14%.

La polul opus, acțiunile Electrolux s-au depreciat cu aproape 11%, după ce producătorul suedez de electrocasnice, cu fabrică și în România, și-a avertizat investitorii că va înregistra costuri peste estimările inițiale în acest an, în principal legate de divizia nord-americană.

Titlurile Tullow Oil au pierdut 7,76% din valoare, în condițiile în care S&P Global a revizuit în scădere ratingul acordat multinaționalei britanice de petrol și gaze, la câteva zile după ce compania a tăiat estimările de producție, iar directorul general a demisionat.

Acțiunile Tullow Oil s-au prăbușit cu două treimi la începutul săptămânii trecute, până la un minim istoric de 53,55 pence.

viewscnt
Afla mai multe despre
burse europene
actiuni europene
stoxx europe 600
maxim istoric
record istoric