Acțiunile europene scad, afectate de un val de vești negative

Acțiunile europene scad, afectate de un val de vești negative
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 25 apr 2016

Acțiunile europene au deschis în scădere ședința de luni, influențate, printre altele, de scăderea prețului petrolului și de declinul titlurilor din industria auto, sub impactul extinderii scandalului emisiilor, potrivit Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În jurul orei 12:00, indicele Stoxx Europe 600 era în coborâre cu 0,7%, fiind a treia ședință consectutivă de scădere.

“Indiferent că atribuim vina declinului petrolului sau știrilor legate de diferite companii, nu prea contează. Dacă ar fi să pui toate știrile disponbile în fața ta, nici una nu este pozitivă. Așteptările economice sunt foarte scăzute”, spune Frances Hudson, responsabil de strategie la Standard Life Investments.

Companiile din industria auto au continuat declinul de la finele săptămânii trecute, în condițiile în care scandalul emisiilor poluante ia amploare. Astfel, indicele Stoxx Europe 600 Automobiles & Parts, al sectorului auto, era în scădere cu 1,25%, după ce vineri a pierdut peste 2% din valoare.

“Producătorii auto nu au unde să se ascundă, în condițiile în care scandalul emisiilor face noi victime. Așa cum era de așteptat, neregulile par să fie extinse în afara VW”, afirmă Joe Rundle, director tranzacționare la ETX Capital, într-o notă.

Autoritățile din Germania au descoperit nereguli legate de emisii la Dacia și alte 15 mărci auto CITEȘTE ȘI Autoritățile din Germania au descoperit nereguli legate de emisii la Dacia și alte 15 mărci auto

Autoritățile din Germania au descoperit nereguli legate de nivelul emisiilor poluante la 16 mărci auto, printre care se numără și Dacia, potrivit unui anunț făcut vineri de ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt. Totodată, un oficial german a anunțat că producătorii auto germani vor rechema 630.000 de automobile Porsche, Volkswagen Opel, Audi și Mercedes, pentru remedierea neregulilor legate de softurile care controlează nivelul emisiilor.

Scăderea burselor europene este influențată și de evoluția negativă a prețului petrolului. Petrolului Brent, cu livrare în iunie, era în coborâre cu 1,6%, la 44,37 dolari/baril. La New York, West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în iunie, era în scădere cu 1,8%, la 42,94 dolari/baril.

Evoluția prețului petrolului a afectat negativ acțiunile companiilor din sectorul energetic. Spre exemplu, acțiunile Royal Dutch Shell erau în scădere cu 2,2%, pe bursa de la Londra, iar Tullow Oil cu 1,3%.

Acțiunile din minerit înregistrează și ele scăderi. Astfel, titlirile BHP Billiton consemnau o scădere de 4,8%, iar Anglo American de 5,6%.

Pe lângă tendința negativă imprimată de veștile proaste din diferite industrii, acțiunile europene sunt afectate și de datele care sugerează scăderea încrederii în economia Germaniei. Potrivit datelor publicate luni, indicele privind încrederea economică, calculat de Institutul Ifo din Munchen, a scăzut ușor în aprilie față de martie, de la 106,7 puncte la 106,6 puncte, în timp ce economiștii anticipau un nivel de 107,1 puncte.

Indicele Stoxx Europe 600  a închis vineri în scădere cu 0,3%. Scăderea a fost generate, în principal, de industria auto. Dintre companiile auto, un declin major l-au avut acțiunile producătorului german Daimler, care au scăzut 4,6% după ce, joi seara, producătorul a anunțat că a demarat o anchetă internă, la solicitarea Departamentului de Justiție al SUA, pentru a verifica "posibile nereguli" referitoare la certificările de mediu pentru modelele diesel vândute pe piața americană.

viewscnt
Afla mai multe despre
actiuni
stoxx europe 600
burse
petrol
brent
wti