Creditarea a crescut în martie, împrumuturile în lei acordate populației au crescut cu 34% în ultimul an

Creditarea a crescut în martie, împrumuturile în lei acordate populației au crescut cu 34% în ultimul an
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2016

Împrumuturile în lei acordate firmelor și populației au avansat în martie cu 2,3% față de luna precedentă, până la 113,8 miliarde de lei, creditarea populației în lei accelerând față de lunile anterioare, cu un avans de 3,2% față de februarie și de 34,3% în ultimul an, arată datele publicate, luni, de Banca Națională a României (BNR).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În ansamblu, creitele acordate de către bănci populației și firmelor au avansat în martie cu 0,5% față de februarie și cu 2,8% comparativ cu martie 2015, până la 216,3 miliarde lei (48,3 miliarde euro), scrie News.ro

Este primul avans lunar al creditelor, după trei luni la rând de scădere față de luna precedentă.  Creșterea creditării a fost generată, în martie, integral de componenta în lei, în condițiile în care împrumuturile în valută au continuat să scadă rapid.

Februarie 2016 a fost prima lună după septembrie 2007 în care valoarea creditelor în lei acordate populației a depășit soldul împrumuturilor în valută acordate persoanelor fizice, potrivit seriilor lunare publicate de BNR.

"Creditul în lei s-a majorat cu 2,3 la sută (2,1 la sută în termeni reali), în timp ce creditul în valută exprimat în lei s-a redus cu 1,4 la sută (exprimat în euro, creditul în valută a scăzut cu 1,5 la sută)", se arată în comunicatul BNR.

Depozitele la bănci au scăzut în martie cu 1% față de februarie, la 248,25 miliarde lei CITEȘTE ȘI Depozitele la bănci au scăzut în martie cu 1% față de februarie, la 248,25 miliarde lei

Astfel, creditele în lei acordate populației au crescut în martie cu 3,2% față de luna precedentă, până la 55,8 miliarde lei, în timp ce împrumuturile în lei acordate firmelor au avansat cu 1,4% în același interval, până la 58 miliarde lei.

Pe partea în valută, împrumuturile acordate populației s-au contractat cu 1,9% în martie față de februarie, până la echivalentul în lei a 52,1 miliarde lei, iar creditele în valută acordate companiilor au scăzut cu 0,8%, până la echivalentul a 50,3 miliarde lei.

Comparativ cu aceeași lună din 2015, valoarea totală a împrumuturilor acordate de bănci populației și firmelor a crescut în martie cu 2,8%. Ritmul de creștere a creditării a accelerat față de perioada februarie 2015-februarie 2016, când a fost de 2,4%, arată datele BNR.

În perioada martie 2015 - martie 2016, creditele în lei acordate populației au crescut cu 34,3%, în timp ce împrumuturile în monedă națională acordate firmelor au avansat cu 9,1%, mai arată datele BNR. 

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
bnr. imprumut bancar