Activitatea globală de de fuziuni și achiziții a coborât la minimul ultimilor 10 ani. Este remarcată însă o serie de tranzacții de succes

Activitatea globală de de fuziuni și achiziții a coborât la minimul ultimilor 10 ani. Este remarcată însă o serie de tranzacții de succes
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 3 ian 2024
Activitatea globală de de fuziuni și achiziții (M&A) a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani în 2023, deoarece ratele ridicate ale dobânzilor a tras în jos încrederea companiilor, dar bancherii și avocații citați de Reuters se așteaptă la o redresare pe măsură ce condițiile se vor îmbunătăți.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Volumul total al fuziunilor și achizițiilor a scăzut cu 18%, la aproximativ 3.000 de miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date ale Dealogic, cel mai scăzut nivel din 2013. La acel moment, volumul tranzacțiilor s-a situat la 2.800 de miliarde de dolari.

FOTO - CEO-ul TAROM, abia numit, a și demisionat. Interimarul - specialist în vânzare vopsea CITEȘTE ȘI FOTO - CEO-ul TAROM, abia numit, a și demisionat. Interimarul - specialist în vânzare vopsea

Cea mai mare influență au avut-o ratele ridicate ale dobânzilor, care au făcut tranzacțiile mai costisitoare pentru firmele de private equity și pentru companiile cu ratinguri de credit scăzute. În același timp, incertitudinea economică și volatilitatea piețelor au îngreunat negocierile pentru stabilirea valorii tranzacțiilor.

"Am fost surprinși de cât de dificil a fost să încheiem tranzacții în 2023. Cred că va exista o revenire a fuziunilor și achizițiilor, dar rămâne de văzut cât de mult se va vedea efectiv în 2024 și cât de mult în 2025", a declarat Paul J. Taubman, fondator și director general al băncii de investiții de tip PJT Partners, citat de Reuters.
 
Volumele de fuziuni și achiziții în Statele Unite au scăzut cu 8%, la 1.420 de miliarde de dolari. Volumele din Europa și Asia-Pacific au scăzut mai puternic, cu 32%și, respectiv, 20%.
 
O serie de tranzacții de succes în industria petrolului și a gazelor naturale a susținut totuși volumul tranzacțiilor, crescând totodată și comisioanele băncilor de investiții.
 
După o perioadă tulbure, bitcoin a urcat cu peste 160%. Care sunt perspectivele CITEȘTE ȘI După o perioadă tulbure, bitcoin a urcat cu peste 160%. Care sunt perspectivele

În octombrie, Exxon Mobil a anunțat achiziția de 59,5 miliarde de dolari a companiei rivale Pioneer Natural Resources, marcând cea mai mare tranzacție propusă în acest an. Tranzacția este așteptată să se încheie în prima jumătate a anului 2024 și, la fel ca alte tranzacții mari, va fi supusă aprobărilor autorităților de reglementare.

Per ansamblu, semnele unei redresări au început să apară la sfârșitul anului. Volumele tranzacțiilor au crescut cu 19% față de anul trecut în trimestrul al patrulea, susținute în principal de tranzacțiile din domeniul energiei.

O altă tranzacție importantă a fost în sectorul farmaceutic. Pfizer a anunțat în martie că intenționează să achiziționeze producătorul de medicamente pentru cancer Seagen, cu suma de 43 de miliarde de dolari.
viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
achizitii
m&a
tranzactii 2023
exxon
hess
seagen
pfizer
pioneer natural resources
pioneer
achizitii