Analiștii CFA România anticipează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni

Analiștii CFA România anticipează o depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni
scris 25 sep 2020

Analiștii CFA România anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, până la 4,9777 lei/euro, în timp ce rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni, septembrie 2021/septembrie 2020, a înregistrat o valoare medie de 2,94%.

"În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), neexistând nicio opinie de apreciere a leului. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,8886, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,9777 (în condițiile în care anticipațiile individuale au variat între 4,8500 și 5,1500). Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2021/septembrie 2020) a înregistrat o valoare medie de 2,94%", se arată într-un comunicat al CFA România.

Potrivit documentului, 60% dintre participanți anticipează majorarea ratei inflației în următoarele 12 luni, iar peste 73% anticipează majorarea primei de risc (măsurată prin CD) a României în următoarele 12 luni. Peste 66% consideră supra-evaluate prețurile proprietăților imobiliare din marile orașe, scrie Agerpres.

ING Bank lansează o nouă opțiune pentru clienții cu carduri de credit CITEȘTE ȘI ING Bank lansează o nouă opțiune pentru clienții cu carduri de credit

În document se menționează faptul că din luna aprilie a acestui an, în cadrul sondajului au fost adăugate și întrebări suplimentare, referitoare la impactul crizei coronavirusului asupra economiei naționale. Rezultatele pentru luna august 2020 relevă că în ceea ce privește durata impactului economic al cornavirusului cea mai mare parte a respondenților (70%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul II al anului 2021.

Referitor la deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020, valoarea medie a anticipațiilor este 8,3%. În ceea ce privește evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2020, valoarea medie a anticipațiilor este -4,7%.

Valoarea medie a anticipațiilor privind rata șomajului la finalul anului 2020 este 7%.

"Modul de revenire al economiei. Cea mai mare pondere a respondenților (40%) anticipează revenirea de forma unui semn Ťradicalť adică, se va recupera rapid o parte din scăderea economică, iar recuperarea celeilalte părți va fi lentă. Respondenții au fost întrebați despre persistența modificărilor de comportament (de muncă, călătorie, cumpărături). Cele mai multe opinii sunt că aceste modificări de comportament vor fi permanente. O altă opinie este că vor fi de lungă durată (mai mulți ani), însă disruptive", se arată în comunicat.

Pe de altă parte, în luna august 2020, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut față de luna anterioară cu 3 puncte până la valoarea de 33,3 puncte (față de aceeași lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 9,4 puncte). Aceasta evoluție s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa românia
curs valutar