ANALIZĂ De ce sunt calme bursele după referendumul din Italia

ANALIZĂ De ce sunt calme bursele după referendumul din Italia
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2016

După șocul Brexit din iunie și victoria surprinzătoare a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, traderii par să își fi învățat lecția, așa că bursele au recuperat rapid, luni, pierderile provocate inițial de rezultatul negativ al referendumului constituțional din Italia, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, comentează Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Euro a atins un minim al ultimelor 20 de luni față de dolar, dar a recuperat ulterior pierderile, alături de monedele care oferă randamente mari. Creșterea inițială a activelor considerate sigure în perioade de stres s-a evaporat, scrie News.ro.

Spre deosebire de referendumul britanic și votul din SUA, când piețele au mizat pe victoria sistemelor politice consacrate, de această dată traderii nu și-au făcut iluzii și asta se vede. Indicii care arată volatilitatea piețelor sunt în scădere, ca și așteptările privind fluctuațiile euro.

Este pentru prima oară când sondajele au avut dreptate în acest an. Piețele, în special băncile, au fost pregătite pentru asta. Nu vor fi turbulențe majore pe piețele financiare”, a explicat Ken Peng, analist de investiții la Citi Private Bank în Hong Kong.

Chiar dacă euro este mai slab față de principalele monede, așteptările de continuare a turbulențelor se inversează. De exemplu, un indice privind volatilitatea euro față de yen, în următoarea săptămână, a scăzut luni cu peste 5 puncte procentuale. Indicele referitor la euro-dolar a coborât cu 3 puncte procentuale, după ce săptămâna trecut a atins cel mai ridicat nivel de după referendumul pentru Brexit.

O evoluție similară a avut loc și în cazul acțiunilor, care au recuperat rapid pierderile din dimineața zilei de luni.

O măsură a volatilității indicelui MSCI All Country World în următoarele 10 zile a revenit aproape de cel mai redus nivel din luna august, după creșterea provocată de victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA.

Costurile de împrumut ale Italiei cresc după respingerea reformelor propuse prin referendum CITEȘTE ȘI Costurile de împrumut ale Italiei cresc după respingerea reformelor propuse prin referendum

Euro Stoxx 50 Volatility Index a scăzut luni cu 14% și se îndreaptă spre cel mai redus nivel de închidere din ultima lună.

”Fie piețele devin imune la riscurile politice, fie consideră că problema va fi de lungă durată”, a spus  Kathleen Brooks, director pentru cercetări la firma de brokeraj City Index din Londra.

În opinia ei, nervozitatea va persista la începutul săptămânii, dar piețele nu scad deocamdată.

viewscnt
Afla mai multe despre
matteo renzi
bursa