ANALIZĂ Europa se grăbește să ofere un înlocuitor al City of London, după Brexit

ANALIZĂ Europa se grăbește să ofere un înlocuitor al City of London, după Brexit
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 mar 2017

Londra nu mai poate fi capitala financiară a Europei după materializarea Brexit, ceea ce a determinat mai multe orașe importante de pe continent să se înscrie într-o cursă de înlocuire a emblematicului City, relatează DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După drama inițială, mai multe capitale europene au început să aprecieze că divorțul care este pe cale să se producă între Marea Britanie și Uniunea Europeană este o oportunitate de a prelua rolul jucat până acum de City of London, centrul financiar din capitala britanică, scrie News.ro.

Activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona este văzut ca un moment fără întoarcere care va priva în mod inevitabil Londra de rolul de capitală financiară a Europei.

Băncile au nevoie din punct de vedere legal ca birourile lor să fie într-un stat al UE pentru a putea oferi servicii în cadrul blocului comunitar și sunt multe candidate care pot oferi acest lucru.

Ca și cum ar candida pentru găzduirea Olimpiadei, orașele Frankfurt, Dublin, Paris, Milano și Madrid își prezintă calitățile care le-ar putea conferi un avantaj în fața rivalelor lor.

Frankfurt pare să fie în frunte. Acolo se află deja sediul Băncii Centrale Europene și mai multe instituții majore de supraveghere, inclusiv Autoritatea Europeană a Asigurărilor.

BCE nu este singurul magnet. Există un număr mare de profesioniști, o infrastructură bună, proprietăți imobiliare disponibile la prețuri competitive și faptul că Frankfurtul este în Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Frankfurtul este prezent deja pe scena internațională datorită densității mari de instituții financiare. Până la sfârșitul lui 2015, aproape 200 de bănci, dintre care 80% nu sunt germane, aveau birouri la Frankfurt. Industria bancară are 62.500 de angajați în orașul din vestul Germaniei.

EXCLUSIV Guvernul renunță la a numi manageri privați la CEC și Eximbank pe baza OU 109/2011. Procedura a fost lansată de Cabinetul Cioloș CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul renunță la a numi manageri privați la CEC și Eximbank pe baza OU 109/2011. Procedura a fost lansată de Cabinetul Cioloș

Dublinul are la rândul său șanse bune. Nu este un secret că multe companii financiare americane preferă capitala irlandeză din motive de limbă. Alte avantaje sunt dobânzile scăzute și un sistem juridic foarte asemănător cu cel britanic.

Experții notează că, după Brexit, banca britanică Barclays vrea să transforme subsidiara din Dublin în principalul său birou din UE. Citigroup vrea la rândul ei să își transfere sediul diviziei europene de private banking la Dublin, în timp ce Wells Fargo își administrează deja afacerile din capitala irlandeză.

În speranța că nu va rămâne în urmă, Parisul, în special centrul financiar La Defence, își promovează de mult timp atractivitatea în fața bancherilor care caută o nouă bază europeană.

Orașul de pe Sena vrea să construiască șapte noi zgârie nori care ar putea contribui la depășirea deficitului de spații de birouri. Autoritățile locale au sugerat că vor să extindă actualele facilități fiscale pentru angajații străini.

Capitala franceză, unde se află sediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), speră să înlocuiască Londra ca gazdă a Autorității Bancare Europene (EBA).

Parisul are însă o mare slăbiciune, fiscalizarea salariilor, respectiv sistemul fiscal în general, a arătat Didier Le Menestrel, director al companiei de management al investițiilor La Financiere de l'Echiquier.

”Fiscalizarea forței de muncă și sistemul fiscal în general sunt o frână puternică când vine vorba despre transferarea pieței londoneze la Paris”, a declarat Le Menestrel publicației Les Echos.

Un alt factor negativ este politica, din cauza ascensiunii Fontului Național, formațiune de extremă dreapta condusă de Marine Le Pen, care susține renunțarea la euro.

Italia consideră că Milano este un candidat valoros la înlocuirea Londrei. Capitala regiunii Lombardia, unde se află bursa italiană, își laudă infrastructura și capitalul uman.

La Milano se mai află și sediile celor mai importante companii italiene. Cu toate acestea, Italia nu este foarte atractivă pentru investitorii străini, iar sectorul bancar rămâne o povară pentru economia țării.

Retailerii și companiile din industria business process outsourcing, cei mai activi angajatori în primul trimestru CITEȘTE ȘI Retailerii și companiile din industria business process outsourcing, cei mai activi angajatori în primul trimestru

Chiar dacă nu este un candidat major, Madridul vrea să găzduiască noul City al Europei, post-Brexit. Capitala spaniolă are unele avantaje, inclusiv o piață imobiliară competitivă, taxe mici, o infrastructură bună, legături strategice cu America Latină și Africa de Nord, profesioniști calificați și o vreme plăcută.

Există și câțiva factori negativi, inclusiv limba și lipsa de relevanță a țării ca centru financiar, comparativ cu alte opțiuni.

Ministrul de Finanțe spaniol Luis de Guindos a recunoscut că țara are probleme la atragerea inveastițiilor, din cauza evaluării date de agențiile de rating, care se află în prezent la nivelul BB+.

În urmă cu patru ani, băncile spaniole au fost salvate cu fonduri de la Bruxelles. Totuși, Spania are două bănci de importanță majoră, Santander și BBVA, și încearcă să atragă bănci americane mari care se află în prezent la Londra, precum Goldman Sachs, Citi, JP Morgan și Morgan Stanley.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit