Argintul urcă la maximul din 2013, după ce a intrat în atenția micilor investitori de pe Reddit

Argintul urcă la maximul din 2013, după ce a intrat în atenția micilor investitori de pe Reddit
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 1 feb 2021

Prețul argintului a urcat luni la maximul din 2013, după ce metalul a intrat în atenția investitorilor de retail care își coordonează tranzacțiile prin intermediul unor platforme de forumuri online precum Reddit.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Prețul contractelor futures pe argint (livrare în martie) a crescut, luni, cu circa 12% pe Comex (New York), depășind pragul de 30 de dolari/uncie pentru prima dată din 2013.

Investitorii de retail au început, prin intermediul platformelor online, un "război" împotriva fondurilor de hedging și pariază în masă pe activele vizate de short selling (vânzare în lipsă). Cel mai cunoscut caz este cel al tranzacțiilor cu acțiuni GameStop. 

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Într-o postare recentă pe forumul WallStreetBets de pe Reddit, argintul era numit "Cel mai important activ global vizat de vânzarea în lipsă" (The biggest short în the world-eng.).

Vânzarea în lipsă (short selling-eng.) presupune împrumutarea acțiunilor de la un broker și vânzarea lor, urmând ca, ulterior, vânzătorul să cumpere acțiunile din piață și să le restituie brokerului. Operațiunea este profitabilă atunci când prețul acțiunilor scade comparativ cu prețul din momentul împrumutului.

În caz contrar, vânzătorul în lipsă poate fi nevoit să răscumpere acțiunile la un preț mai mare, pentru a-și limita pierderile. Creșterea rapidă a prețului la care acțiunile respective se tranzacționează, pe fondul cererii mari, îngreunează acoperirea pozițiilor pentru speculatori, care acumulează astfel pierderi (short squeeze).

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Totuși, investițiile în mărfuri și materii prime sunt diferite de cele în acțiuni, iar capacitatea micilor investitori de a realiza un așa-numit "short squeeze" este pusă sub semnul întrebării. Mai mult, managerii de fonduri au o pozițe netă "long" (mizează pe creștere) pe argint încă din 2019, potrivit Bloomberg, care citează datele Comisiei americane pentru tranzacții futures cu mărfuri (Commodity Futures Trading Commission).

Totodată, Bloomberg notează că piața argintului este mai mare decât cea a unor companii modeste, cum este și GameStop. Capitalizarea de piață a GameStop era de circa 1,4 miliarde de dolari la mijlocul lunii ianuarie, înainte de cumpărările masive din partea micilor investitori de pe Reddit. De atunci, valoarea a crescut de peste 16 ori.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Spre comparație, valoarea argintului păstrat în seifurile londoneze depășește 48 de miliarde de dolari, iar aceasta cifră este departe de piața totală.

Explozia prețului de tranzacționare a argintului se reflectă în creșteri pe burse pentru companiil ca China Silver Group (+63%) sau Argent Minerals din Australia (+60%).

viewscnt
Afla mai multe despre
reddit
argint
pret argint
comex
reddit
gamestop
short squeeze
investitori reddit
short selling
reddit argint