"Gurul" Fondului Proprietatea sare în apărarea micilor investitori "insurgenți" de pe Reddit

"Gurul" Fondului Proprietatea sare în apărarea micilor investitori "insurgenți" de pe Reddit
scris 30 ian 2021

Legendarul investitor Mark Mobius, considerat un "guru" al piețelor emergente, fondatorul asset-managerului Franklin Templeton care administrează și Fondul Proprietatea, a declarat că autoritățile de supraveghere a pieței de capital din SUA nu ar trebui "în nici un caz" să ia măsuri împotriva micilor investitori amatori individuali care s-au coordonat pe platforma online de forumuri Reddit și au dat peste cap bursele, de exemplu provocând pierderi masive giganților fondurilor de investiții cu risc mare.

Asta după ce Comisia americană pentru bursă și valori mobiliare (SEC) s-a implicat în războiul dintre micii investitori și fondurile de hedging de pe Wall Street, avertizând casele de brokeraj și traderii retail de pe rețelele de socializare că îi supraveghează pentru eventuale nereguli.

"În nici un caz nu trebuie să existe vreo intervenție de reglementare. Supraveghetorul trebuie doar să aibă grijă ca tranzacționarea să se facă corect și eficient, tratându-i în mod egal pe toți cumpărătorii și vânzătorii, indiferent de obiectivele fiecăruia", a transmis Mobius, într-un e-mail adresat Bloomberg. Întemeietorul administratorului FP a precizat că fondurile Franklin Templeton nu au efectuat modificări în portofoliile lor, în urma exploziei volatilității cotațiilor ca urmare a acțiunilor coordonate ale investitorilor retail.

Alstom finalizează achiziția Bombardier Transportation, grupul extins cu venituri de aproape 16 miliarde euro. Companiile, prezente și în România CITEȘTE ȘI Alstom finalizează achiziția Bombardier Transportation, grupul extins cu venituri de aproape 16 miliarde euro. Companiile, prezente și în România

Politicieni democrați precum Elizabeth Warren sau Alexandria Occasio-Cortez au cerut reglementări mai stricte.

Acțiunile retailerului de jocuri video GameStop au crescut vineri cu 83% după ce brokerii, inclusiv platforma Robinhood, au relaxat restricțiile aplicate tranzacțiilor cu aceste titluri.

Joi, acțiunile GameStop au scăzut în urma suspendării tranzacțiilor de către mai multe platforme online de tranzacționare, între care Robinhood, măsuri cau au provocat indignare în rândul politicienilor și apeluri de măsuri  din partea  autorităților de reglementare. Titlurile GameStop au urcat cu peste 1.700% începând din 11 ianuarie, susținute de achizițiile micilor investitori.

VIDEO Ursul care a fugărit un turist pe pârtie la Predeal, capturat CITEȘTE ȘI VIDEO Ursul care a fugărit un turist pe pârtie la Predeal, capturat

Fondurile de hedging și short sellerii au avut o săptămână dificilă. Short sellerii în acțiuni GameStop au suportat pierderi de 19,75 miliarde de dolari în acest an. Chiar și așa plasamentele de acest tip (care mizeză pe scăderea acțiunilor) sunt de 11,2 miliarde de dolari.

SEC a emis un comunicat rar în care a anunțat că lucrează împreună cu alte autorități de reglementare și burse pentru ”a proteja investitorii și a identifica și urmări eventualele ilegalități” și că ”va analiza îndeaproape măsuri care ar putea dezavantaja investitoirii”.

Conflictul dintre micii investitorii și short sellerii profesioniști a atras și atenția parlamentarilor și a administrației președintelui Joe Biden și este investigat de procurorul general din New York.

Bruxelles-ul restricționează exporturile de vaccinuri, pe fondul conflictului cu producătorii. \ CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul restricționează exporturile de vaccinuri, pe fondul conflictului cu producătorii. "Este o cursă contra cronometru: nu putem pierde timpul pentru că vaccinurile nu sunt livrate la timp"

De asemenea, turbulenețele au agitat și piețele globale, fondurile fiind nevoite să vândă unele dintre cele mai performante acțiuni, între care cele ale Apple, pentru a acoperi pierderile din pozițiile short. Indicele S&P 500 a scăzut vineri cu 1%.

Pe forumul WallStreetBet al Reddit, acțiunile GameStop și AMC au rămas preferatele investitorilor. Alte acțiuni atractive sunt AMC Entertainment și Express au crescut vineri cu 60%. Titlurile Bed Bath & Beyond au avansat cu 13%, Virgin Galactic cu 10%, iar Nokia cvu 6%. Acțiunile American Airlines au scăzut cu 4%, după o creștere uriașă în ziua precedentă.

De la începutul săptămânii trecute, acțiunile Blackberry au crescut de peste două ori, atingând miercuri un vârf de 36%, înainte de a reveni vineri la 20,39%.

viewscnt
Afla mai multe despre
mark mobius franklin templeton
mark mobius fondul proprietatea
investitori reddit
gamestop
dogecoin
short selling