Administratorii de pensii private cer o întâlnire cu premierul Tudose

Administratorii de pensii private cer o întâlnire cu premierul Tudose
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2017

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care reprezintă interesele companiile ce administrează pensii private, a solicitat vineri, în mod public, o întâlnire cu premierul Mihai Tudose, pentru a discuta despre analizele statului făcute până acum privind segmentul pe care operează și despre impactul unor eventuale decizii ale Guvernului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În dorința de a reprezenta și a proteja interesele tuturor părților implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public primului ministru, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autoritățile statului, precum și impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanți unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenței și dialogului, rugăm să fie dată publicității această analiză", a anunțat asociația, într-un comunicat de presă.

Profit.ro a anunțat miercuri că Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Astăzi, premierul Mihai Tudose a declarat că, potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanțelor, s-a constatat că „randamentul la Pilonul I de pensii este mult mai mare decât randamentul obținut la Pilonul II”, acesta fiind motivul pentru care, dacă se dovedește a fi oportun, în urma unor analize, sumele care se virează la Pilonul I ar urma să fie mai mari decât cele care se virează la Pilonul II.

Nu este clar pe ce bază a făcut premierul comparația, în condițiile în care pilonul I, al pensiilor publice, nu este un fond, ci un buget, și nu are randament, pentru că banii încasați sunt distribuiți automat în cadrul aceluiași exercițiu fiscal.

În schimb, pilonul II presupune capitalizarea contribuțiilor în fonduri, care generează randamente în funcție de activele în care sunt investite. În cazul României, în jur de două treimi din activele de pe pilonul II sunt plasate de administratori în titluri de stat românești, contribuind la finanțarea guvernului.

Anterior, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că există ceva „îngrijorător” în privința pilonului II de pensii, în condițiile în care banii ar putea fi gestionați mai bine, urmând ca Guvernul să ia o decizie în acest sens, fără a avea însă „o intrare brutală”.

viewscnt
Afla mai multe despre
pensii private