ASF anunță că șoferii vor putea suspenda polițele RCA dacă nu folosesc mașinile

ASF anunță că șoferii vor putea suspenda polițele RCA dacă nu folosesc mașinile
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 mar 2016

Șoferii vor putea suspenda polițele de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA) pe perioada în care vehiculul nu este utilizat, a anunțat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care precizează că măsura este inclusă în proiectul noii legi a RCA, neprezentat public până în prezent.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Reacția ASF vine după ce transportatorii s-au declarat nemulțumiți de mai multe prevederi ale proiectuluide lege elaborat de către Autoritate, chiar dacă au fost consultați de mai multe ori, prin întâlniri, înainte de finalizarea proiectului, anunță News.ro

"Pe baza concluziilor unui grup de lucru dedicat, care a reunit toate părțile interesate, ASF a finalizat propunerea privind proiectul Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule, care ar urma să înlocuiască Legea nr. 136/1995. Proiectul are în vedere inclusiv posibilitatea de a suspenda polița RCA pe perioada în care autovehiculul nu este utilizat", se precizează într-un comunicat al ASF.

ASF retrage autorizația conducerii și administratorilor Carpatica Asig și numește FGA administrator temporar CITEȘTE ȘI ASF retrage autorizația conducerii și administratorilor Carpatica Asig și numește FGA administrator temporar

Însă transportatorii sunt nemulțumiți de o altă prevedere a proiectului de lege, și anume prelungirea automată a polițelor RCA. Potrivit transportatorilor, proiectul de lege prevede că polița RCA se prelungește automat, în cazul în care firma de asigurare nu este notificată cu 30 de zile înainte de data expirării.

ASF susține, însă, că discuțiile cu toate părțile vor continua.

"Activitatea Grupului de lucru pe asigurări (din care fac parte reprezentați ai asigurătorilor, transportatorilor, intermediarilor în asigurare, service-urilor auto) își va concentra atenția asupra soluționării problemelor de natură tehnică și pe elaborarea legislației secundare care să sprijine și să detalieze mecanismele și regulile incluse în noul proiect de lege privind asigurările auto din România", precizează comunicatul autorității.

Asociațiile de transportatori au anunțat că, în primă fază, încearcă să intervină în Parlament pentru a schimba proiectul de lege existent. Însă dacă prevederile contestate nu sunt eliminate, transportatorii amenință cu mișcări de protest și blocaje de drumuri în Capitală.

Transportatorii rutieri au anunțat deja, săptămâna trecută, că ar putea organiza un protest de amploare la Parlament în a doua parte a lunii martie dn cauza scumpirii polițelor RCA din ultimele luni. Reprezentanții firmelor de transport au cerut ASF să intervină pentru a stopa scumpirea polițelor RCA și au solicitat parlamentarilor să oprească, prin lege, creșterea prețurilor asigurărilor.

ASF admite că în ultimele luni au avut loc scumpiri importante. Datele publicate de către autoritate arată că prima medie pentru polițe încheiate pe 12 luni, calculată cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane și transport de persoane, a crescut cu 42% față de nivelul din iunie 2015.

"Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46%, în timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane creșterea a fost de 61%", menționează ASF.

Însă transportatorii susțin că scumpirile au fost, în realitate, mult mai mari și le pun în pericol activitatea. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
soferi
polite rca