ASF: Euroins a supraevaluat activele și cheltuielile companiei și a subevaluat rezervele pentru daune

ASF: Euroins a supraevaluat activele și cheltuielile companiei și a subevaluat rezervele pentru daune
scris 17 oct 2015

Conducerea Euroins Romania a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente, conform deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a declanșat procedura de redresare a asigurătorului.

Consiliul ASF a hotărât, miercuri, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a Euroins Romania, obiectivul fiind restabilirea situației financiare în termen de un an, a anunțat ASF.

În aceeași zi, Euroins Romania a anunțat că acționarii companiei au aprobat, în data de 8 octombrie, majorarea capitalului social cu 200 milioane de lei, la 430,5 milioane de lei, prin aport în numerar, creștere pe care ASF a considerat-o insuficientă.

Conform deciziei ASF publicată în Monitorul Oficial, echipa de control a instituției a identificat, prin sondaj, dosare de daună pentru care nu era constituită în evidențele tehnice și informatice ale societății rezerva de daune, precum și dosare care, potrivit documentației, aveau constituită în evidențele tehnice și informatice ale societății o rezervă mult diminuată atât față de valoarea rezultată din calculația tehnică efectuată în sistemul informatic al asigurătorului, cât și față de calculația efectuată de către unitățile de specialitate.

Totodata, echipa de control a identificat dosare de daună în care valoarea estimată a pagubei înscrisă în sistemele tehnice și informatice ale societății fluctuează pe parcursul perioadei de instrumentare a dosarului de daună fără a exista documente justificative în acest sens.

La data de 31 decembrie 2014 și în fiecare lună din perioada ianuarie - iunie 2015, societatea nu a cuprins în rezerva de daună avizată toate dosarele avizate până la acea data.

De asemenea, asigurătorul a înregistrat pentru dosarele de daună avizate o rezervă avizată la o valoare mult subevaluată atât față de valoarea efectiv plătită, cât și față de valoarea medie a rezervei aferentă dosarelor, aflată în rezervă la sfârșitul fiecărei perioade de raportare.

Prin urmare, se spune în decizia ASF, rezervele tehnice brute constituite de societate au fost subevaluate la data de 31 decembrie 2014 cu o valoare estimată de 305,1 milioane de lei, iar la data de 31 martie 2015 cu o valoare estimată de 229,7 milioane de lei.

Echipa de control a ASF a verificat și activele admise ale societății care acoperă rezervele tehnice brute și a constatat că valoarea de piață a unor acțiuni deținute de Euroins Romania la o entitate dintr-un stat membru UE, luate în acoperirea rezervelor tehnice brute la data de 31 martie 2015, a depășit limita prevăzută în legislației.

ASF a mai constatat că Euroins Romania a supraevaluat cu suma de 226,3 milioane de lei activele admise constând în partea din rezervele tehnice cedate în reasigurare în cursul anului 2014.

În plus, asigurătorul a supraevaluat cheltuielile de achiziție reportate la data de 31 decembrie 2014 și la data de 31 martie 2015.

“Astfel, având în vedere aspectele mai sus arătate, societatea nu deținea active admise suficiente să acopere rezervele tehnice, acoperindu-și rezervele tehnice brute cu active admise în proporție de 42,07% la data de 31 decembrie 2014, respectiv în proporție de 43,01% la data de 31 martie 2015, fiind încălcate prevederile Legii 32/2000, conform cărora valoarea totală a activelor trebuie să fie, în orice moment, cel puțin egală cu valoarea rezervelor tehnice”, se mai spune în deciziei.

Ca urmare a subadecvării rezervelor tehnice brute și a supraevaluării părții cedate reasigurătorilor din rezerva brută de daune a rezultat că Euroins Romania nu deține un coeficient de lichiditate de cel puțin 1, fiind încălcate prevederile legislației.

“Față de cele de mai sus, coroborat cu constatările reținute în actul de control, rezultă că valoarea marjei de solvabilitate disponibile determinată în urma controlului la data de 31 decembrie 2014, 31 martie 2015 și la data de 30 iunie 2015 se situează sub valoarea marjei de solvabilitate minime, precum și sub limita minimă prevăzută de reglementările legale în vigoare pentru fondul de siguranță”, se mai spune în deciziei.

În acest context, Consiliul ASF a hotărât, miercuri, să declanșeze procedura de redresare financiară a Euroins Romania pe bază de plan de redresare financiară, “în scopul apărării drepturilor asiguraților și al promovării stabilității activității de asigurare în România”.

În cel mult 20 de zile de la data comunicării deciziei, se spune în comunicatul ASF dat publicității miercuri, Consiliul de Administrație al Euroins Romania are obligația de a depune la instituție planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor.

De asemenea, asigurătorul va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.

Decizia ASF, care poate fi contestată în justiție, constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali.

Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării, precizează autoritatea.

ASF a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare. 

Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Autoritatea a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.

Euroins a contestat rezultatele testului de stres.

"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.

De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu 100 de milioane lei până la sfârșitul acestui an, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.

ASF a anunțat, în luna august, că a solicitat Euroins completarea unui plan de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.

Asigurătorul a propus ASF majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins propunerea pentru că suma era insuficientă și depășea termenul de trei luni de la publicarea rezultatelor testului de stres.

“Pe lângă mărirea de capital de 200 de milioane de lei, performanța Euroins Romania s-a îmbunătățit semnificativ în cursul anului 2015, așa cum o arată mai mulți indicatori. Astfel, frecvența daunelor pe segmentul RCA a scăzut cu peste 30%, numărul de petiții depuse la ASF a scăzut cu peste 72%, iar rezerva medie de daună este mai mare decât dauna medie plătită”, mai spuneau reprezentanții asigurătorului.

Compania a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 96,54%.

Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

Primele subscrise în 2014, în valoare totală de 474,4 milioane de lei, au adus Euroins o cotă de piață de 5,9%, situând-o pe locul 8 în topul celor mai mari asigurători din România.

În primele șase luni ale acestui an, societatea a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile asigurătorului.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
active
rezerve