Acționarii Euroins, chemați să stabilească modalitățile de acoperire a pierderilor din anii precedenți

Acționarii Euroins, chemați să stabilească modalitățile de acoperire a pierderilor din anii precedenți
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 25 sep 2015

Acționarii Euroins Romania vor discuta, în partea a doua a lunii octombrie, modalitățile de acoperire a pierderii din anul 2014, în cuantum de 64,33 milioane de lei, și a celei contabile reportate din anii precedenți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Convocatorul nu precizează pierderea reportată, dar asigurătorul a consemnat rezultate negative în perioada 2008 - 2013, cu excepția anului 2012.

Astfel, în 2012, compania a raportat un profit net de 6,75 milioane de lei. În schimb, pierderile cumulate în perioada 2008 - 2013 au atins 84,9 milioane de lei.

În total, pierderile cumulate în intervalul 2007 - 2014 sunt de 142,5 milioane de lei.

Euroins Romania vrea să își majoreze capitalul social cu 200 milioane de lei, la 430,5 milioane de lei, prin aport în numerar, aprobarea operațiunii urmând să fie discutată în prima parte a lunii octombrie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că suma propusă de Euroins este insuficientă și depășește termenul de trei luni de la publicarea rezultatelor testului de stres, respectiv 15 iulie.

“În cazul Euroins, planul de măsuri prezentat pe data de 4 august nu a răspuns în întregime necesităților de ajustare rezultate din exercițiul BSR. Planul de măsuri prezentat inițial prevede ca aspecte esențiale ale rectificărilor, urmare a exercițiului BSR, două majorări de capital social de câte 100 milioane de lei, cu termene de realizare 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016, precum și un nou contract de reasigurare pentru RCA. Din analiza aspectelor menționate a fost evidențiat faptul că termenele propuse (…) depășesc termenul de 3 luni de la data publicării rezultatelor exercițiului BSR (15 octombrie - n.r.), iar suma totală pentru majorări este insuficientă pentru restabilirea atât a deficitului de capitaluri proprii (Solvabilitate I), cât și a fondurilor proprii (Solvabilitate II)”, se arăta într-un comunicat al ASF remis Profit.ro la 20 august.

Ca urmare, ASF a solicitat refacerea planului de măsuri în vederea reanalizării, se mai spunea în comunicat.

ASF a anunțat, la 19 august, că a solicitat Euroins completarea planului de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.

"Consiliul ASF a aprobat planurile de măsuri transmise de asigurători (care vor face obiectul unui comunicat separat) pentru remedierea aspectelor constatate în cadrul exercițiului Balance Sheet Review – BSR, încheiat la 15 iulie 2015, și a solicitat completarea planului de măsuri al societății Euroins", se arăta într-un comunicat remis Profit.ro la 19 august.

ASF a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.

Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.

Autoritatea de supraveghere a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.

Euroins a contestat rezultatele testului de stres.

"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.

De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârșitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.

Euroins România s-a plasat pe locul 8 după nivelul primelor subscrise în 2014, care au atins 474,4 milioane de lei, rezultat care i-a adus asigurătorului o cotă de 5,9% din piața de profil.

În primele șase luni ale acestui an, asigurătorul a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile societății.

Pentru întregul an, compania și-a bugetat venituri din prime de 600 milioane de lei și profit zero, după pierderi de 64,3 milioane de lei în 2014.

Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) – 96,54%.

Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.

În 2014, piața asigurărilor  generale și de viață din România a scăzut cu 0,5%, la 8,09 miliarde de lei, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu o pondere de 79,7%, asigurările generale au adus subscrieri de 6,45 miliarde de lei, în coborâre cu 0,6% față de anul 2013.

Societățile au plătit indemnizații pentru asigurări generale și de viață în sumă de 4,48 miliarde de lei, în scădere cu 1,5% față de anul 2013.

Pe segmentul asigurărilor generale, despăgubirile s-au diminuat cu 4,3%, la 4,04 miliarde de lei.

După nivelul subscrierilor în 2014, primii trei jucători locali sunt Allianz-Țiriac, Omniasig și Astra, ultimul ân stare de insolvență conform unei decizii ASF de la finele lunii august.

viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
pierderi
acționari
convocare