Euroins Romania, asigurător în redresare financiară, anunță majorarea capitalului social cu 200 mil. lei

Euroins Romania, asigurător în redresare financiară, anunță majorarea capitalului social cu 200 mil. lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 14 oct 2015

Acționarii Euroins Romania, societate aflată în procedură de redresare financiară, au aprobat, pe 8 octombrie, majorarea capitalului social cu 200 milioane de lei, la 430,5 milioane de lei, prin aport în numerar, creătere pe care autoritatea de reglementare (ASF) o consideră insuficientă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
“Adunarea generală a acționarilor Euroins Romania a votat pe 8 octombrie mărirea capitalului social al societății cu 200 de milioane de lei, documentația fiind înregistrată la Registrul Comerțului pe 12 octombrie”, se arată într-o declarație de presă a companiei remisă Profit.ro.
 
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, miercuri, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan a Euroins Romania, obiectivul fiind restabilirea situației financiare în termen de un an, a anunțat ASF.
 
Decizia ASF se bazează pe concluziile unui raport de control privind activitatea și managementul financiar al Euroins, care a scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului. 
 
De asemenea, Consiliul ASF a avut în vedere identificarea, pe baza situațiilor financiare de la 30 iunie 2015, a unui necesar minim de capital insuficient acoperit prin aportul de 200 milioane de lei asumat de acționarii societății pentru luna octombrie a acestui an, în contextul cerințelor suplimentare de lichiditate și de capital rezultate din aplicarea, de la 1 ianuarie 2016, a noilor norme de supraveghere Solvabilitate II.  
 
În cel mult 20 de zile de la data comunicării acestei decizii, se mai spune în comunicatul ASF, Consiliul de Administrație al Euroins are obligația de a depune la instituție planul de redresare care să includă atât o estimare a resurselor financiare cu care se intenționează corectarea marjei de solvabilitate, programele de reasigurare, cât și un program de stingere a datoriilor.
 
De asemenea, Euroins va transmite lunar către ASF un raport privind stadiul realizării măsurilor pe care societatea și le va asuma prin planul de redresare.
 
Decizia ASF constituie o măsură prudențială adoptată în scopul redresării financiare a societății și al restabilirii indicatorilor prudențiali. Euroins are în continuare dreptul de a desfășura activitatea de asigurare (subscriere de riscuri noi, lichidare daune etc.), iar toate polițele deja emise rămân valabile până la data expirării, precizează ASF.
 
ASF a prezentat la 16 iulie rezultatele unei evaluări efectuate de auditori independenti la 13 companii de asigurare.
 
Testul de stres a scos în evidență că Astra, Carpatica, Euroins și Eximasig au un deficit de capital agregat de 356 milioane de euro.
 
Autoritatea a solicitat Euroins și Eximasig să prezinte, până la 4 august, planuri cu măsurile pe care le vor pune în practică până la 15 octombrie pentru remedierea situției.
 
Euroins a contestat rezultatele testului de stres.
 
"Suma menționată în raportul final se referă la situația existentă acum mai bine de un an, respectiv la 30 iunie 2014, iar între timp, Euroins a parcurs câteva etape de dezvoltare, cum ar fi majorarea capitalului social până la sfârșitul anului 2014 și semnarea la începutul anului 2015 a unor noi contracte de reasigurare, programul actual de reasigurare fiind mult mai adecvat dimensiunii și necesităților companiei atât de moment, cât și conform estimărilor. Efectul pozitiv combinat al acestor două măsuri se cifrează la aproximativ 350 de milioane de lei", se arăta într-un comunicat al Euroins dat publicității la 16 iulie.
 
De asemenea, conducerea Euroins a anunțat intenția de a majora capitalul social cu încă 100 de milioane lei până la sfârșitul anului 2015, existând disponibilitatea dublării acestei sume în cazul în care se va constata un necesar de capital peste estimările curente.
ASF a anunțat, în luna august a acestui an, că a solicitat Euroins completarea unui plan de măsuri transmis pentru remedierea aspectelor negative constatate în urma testului de stres încheiat la 15 iulie.
 
Asigurătorul a propus ASF majoarea capitalului social cu 200 milioane de lei până la 30 iunie 2016, dar autoritatea a respins-o pentru că suma este insuficientă și depășește termenul de trei luni de la publicarea rezultatelor testului de stres.
 
“Pe lângă mărirea de capital de 200 de milioane de lei, performanța Euroins Romania s-a îmbunătățit semnificativ în cursul anului 2015, așa cum o arată mai mulți indicatori. Astfel, frecvența daunelor pe segmentul RCA a scăzut cu peste 30%, numărul de petiții depuse la ASF a scăzut cu peste 72%, iar rezerva medie de daună este mai mare decât dauna medie plătită”, mai spun reprezentanții asigurătorului.
 
Societatea a fost înființată în anul 1994 sub denumirea Asitrans, practică numai asigurări generale și este controlată de Euroins Insurance Group PLC (Bulgaria) - 96,54%.
 
Capitalul social se ridică la 230,5 milioane de lei.
 
Primele subscrise în 2014, în valoare totală de 474,4 milioane de lei, au adus Euroins o cotă de piață de 5,9%, situând-o pe locul 8 în topul celor mai mari asigurători din România.
 
În primele șase luni ale acestui an, societatea a subscris prime în sumă de 361 milioane de lei, în creștere cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
 
Segmentul RCA reprezintă peste 95% din veniturile societății.
viewscnt
Afla mai multe despre
euroins
capital
majorare