Asigurările obligatorii pentru locuințe stârnesc nemulțumiri în rândul clienților chiar și în lipsa dezastrelor

Asigurările obligatorii pentru locuințe stârnesc nemulțumiri în rândul clienților chiar și în lipsa dezastrelor
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 mar 2016

Societatea care emite asigurările obligatorii pentru locuințe, PAID, a fost reclamată, în ultimele trei luni, de 14 clienți, deși nu au fost dezastre naturale în ultimul timp, potrivit situației publicate pe site-ul societății.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Asigurarea obligatorie presupune doar trei riscuri pentru care sunt despăgubiți clienții: cutremur, alunecări de teren, inundație, scrie News.ro

Cele mai multe dintre plângerile formulate, în perioada 1 decembrie 2015 - 29 februarie 2016, au fost făcute în luna februarie, când la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) s-au înregistrat șase astfel de reclamații.

Potrivit acelorași date, patru dintre petiții s-au soluționat în favoarea clienților, printre care se află și un dosar de daună, restul de nouă reclamații fiind considerate neîntemeiate.

Numărul nemulțumiților de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost anul trecut de 96, însă mai puțin de jumătate dintre reclamații, respectiv 40, au fost rezolvate în favoarea clienților.

Cei mai mulți acționari ai firmelor din România au între 40 și 49 de ani CITEȘTE ȘI Cei mai mulți acționari ai firmelor din România au între 40 și 49 de ani

Din cele 8,5 milioane de locuințe din țară, doar 1,6 milioane au încheiate polițe de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), potrivit datelor publicate în februarie de PAID.

Valoarea asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro. Potrivit legii, proprietarii care nu își asigură casele pentru inundații, alunecări de teren și cutremur, vor fi amendați de autoritățile locale cu până la 500 lei.

Polița are forma standard, conține sigla PAID, adică "Poolul de asigurări împotriva dezastrelor" și mențiunea că este eliberată în baza legii 260 din 2008.

PAID a fost înființată în septembrie 2009. Cei mai mari acționari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama și Gothaer România, fiecare cu 15%.

Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiuni.

Primele polițe emise de PAID, cunoscute și sub denumirea PAD, au fost emise în iulie 2010.

Sisteme asemănătoare celui din România, pentru asigurarea riscurilor de dezastre naturale, funcționează în doar câteva state, printre care Franța, Norvegia și Elveția. În România, gradul de conformare este sub 20%, pe când în celelalte țări depășește 75%.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
asigurari
asigurarea obligatorie locuinta