Capitalizarea City Insurance mai așteaptă. ASF: Nu am primit de la Deloitte raportul de audit

Capitalizarea City Insurance mai așteaptă. ASF: Nu am primit de la Deloitte raportul de audit
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 22 nov 2016

Majorarea capitalului social al City Insurance cu 30 milioane de euro, operațiune al cărei termen inițial, 30 septembrie, a fost decalat cu o lună, va fi prelungit pentru că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a primit de la Deloitte un raport de audit, care trebuia remis instituției până la 14 octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

“ASF nu a primit raportul final de audit întocmit de Deloitte și planul de redresare al City Insurance nu a fost încă discutat în cadrul Consiliului instituției”, a transmis ASF la solicitarea Profit.ro.

ASF a anunțat, pe 18 aprilie, deschiderea procedurii de redresare financiară pe bază de plan la City Insurance, al patrulea asigurător RCA în 2015, informație pe care Profit.ro a publicat-o în exclusivitate în 14 aprilie.

De asemenea, activitatea de subscriere a companiei a fost limitată la 75% din veniturile aferente anului trecut, cu excepția asigurărilor de garanții, unde subscrierea de noi contracte de asigurare a fost interzisă.

La începutul lunii octombrie, ASF a transmis Profit.ro că planul de redresare al City Insurance conține mai multe măsuri, nu numai majorarea de capital.

“Raportul de audit este cel mai important document din planul de măsuri, care nu este gata decât spre sfârșitul lunii octombrie și care atrage decalarea tuturor celorlalte termene. ASF va face o evaluare a  realizării planului de redresare numai pe baza raportului de audit și a raportului societății cu privire la realizarea măsurilor asumate, pe care nu le are încă”, se mai spune în răspunsul instituției din 4 octombrie.

CITEȘTE ȘI Curtea de Apel a respins cererea de anulare a City Insurance împotriva deciziei ASF de deschidere a procedurii de redresare financiară

Câteva zile mai târziu, într-un interviu acordat Profit.ro, președintele ASF, Milu Negrițoiu, a afirmat că raportările City Insurance cu privire la punerea în practică a măsurilor din planul redresare financiară sunt “subțiri” și arată o lipsă de seriozitate din partea acționarilor asigurătorului.

“City Insurance nu a făcut mare lucru. Raportarea pe luna august este foarte subțire. Mi-e teamă că nu iau prea în serios planul de redresare, este o părere personală. Nu avem semnale suficiente sau serioase că la City Insurance s-ar fi făcut lucrurile. Disputele noastre cu acționarii companiei sunt pe cifre și ele trebuie confirmate de raportul de audit, pe care Deloitte îl va finaliza până la data de 14 octombrie”, a afirmat Negrițoiu.

Decizia ASF de deschidere a procedurii de redresare financiară la City Insurance a avut la bază concluziile unei analize diagnostic de supraveghere și a unui raport de control inopinat care au scos în evidență o serie de deficiențe privind solvabilitatea și nivelul capitalului asigurătorului.

Printre cele mai importante probleme identificate în situația City Insurance sunt gradul ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, și coeficientul de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile normelor în vigoare, de minimum 1.

EXCLUSIV DNA: Gurzău, finul Elenei Udrea, s-a înțeles cu procurorii pentru o pedeapsă cu suspendare în dosarul Carpatica Asig. Cum a fost amânat falimentul asigurătorului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DNA: Gurzău, finul Elenei Udrea, s-a înțeles cu procurorii pentru o pedeapsă cu suspendare în dosarul Carpatica Asig. Cum a fost amânat falimentul asigurătorului

În a doua parte a lunii iulie, ASF a anunțat că City Insurance trebuie să își majoreze capitalul social cu 30 milioane de euro până la 30 septembrie, printr-un împrumut subordonat al acționarilor, măsura fiind inclusă în planul de redresare financiară aprobat de Consiliul instituției.

“Termenul pentru realizarea infuziei de capital era 30 septembrie, dar în decizia pe care le-am transmis-o le-am mai dat un răgaz de 30 de zile până la raportare”, a spus șeful ASF în cadrul interviului.

Negrițoiu spunea că, în esență, ASF a intervenit și a făcut niște reclasificări, pe care acționarii City Insurance nu și le însușesc.

“Reclasificările trebuiau confirmate de Deloitte, prin raportul de audit. Acționarii companiei speră ca auditorul să identifice o nevoie mai redusă de capital, dar acesta poate găsi o nevoie mai mare de capital. Noi am identificat banii care nu se mai găsesc în companie, nu banii pe care trebuie să-i aducă. Chestia asta trebuie reconfirmată de auditor. Dacă mă uit la lucrurile care se întâmplă în fiecare zi la City Insurance, pare că nu au luat în serios planul de redresare, dar poate se remobilizează”, a spus în octombrie șeful instituției.

Pe lângă infuzia de capital, planul de redresare al City Insurance include și recuperarea împrumuturilor acordate de asigurător unor societăți afiliate (City Invest), partenerilor (Unity Broker) sau altor terți, în valoare de 39 milioane de euro, precum și sindicalizarea tratatelor de reasigurare de tip cotă-parte pentru asigurarea RCA.

De asemenea, ASF a solicitat restructurarea completă a programului de încheiere a unui nou tratat cu reasigurători supravegheați în sistem echivalent Solvency II.

În urma acțiunilor de control, ASF a constat întârzieri importante la plata despăgubirilor aferente daunelor Carte Verde, fiind înregistrate la Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) cereri de chemare în garanție, cu consecințe negative asupra întregii piețe de asigurări RCA din România.

Oficial ASF: Statul român trebuie să elimine ordonanța RCA! Brokerii sunt pe butuci, firmele de asigurare văd pierderi uriașe, păgubiții nu au nimic de câștigat CITEȘTE ȘI Oficial ASF: Statul român trebuie să elimine ordonanța RCA! Brokerii sunt pe butuci, firmele de asigurare văd pierderi uriașe, păgubiții nu au nimic de câștigat

De asemenea, City Insurance are o datorie semnificativă aferentă cedării în reasigurare a riscurilor incluse în clasa 10 - RCA, reprezentând aproximativ 85% din totalul datoriilor față de reasigurători.

Totodată, asigurătorul are o expunere ridicată la risc, reprezentând totalul sumelor asigurate pentru polițele în vigoare, raportat la valoarea activului net înregistrată de societate la aceeași dată, pentru asigurările de garanții (clasa 15), încheiate pe teritoriul României și în Europa.

"Managementul City Insurance prezintă convingerea că în anul 2015 a urmărit și realizat obiectivele trasate de către acționari, a oferit produse și servicii de calitate tuturor partenerilor și toate activitățile desfășurate au fost în concordanță cu responsabilitățile față de acționari, salariați și opinia publică", este însă indicat în raportul anual al asigurătorului.

City Insurance, deținut indirect de Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase, a catalogat decizia ASF din aprilie ca fiind "esențial nelegală și profund netemeinică" și parte dintr-un context mai larg al preocupării autorității de reglementare de a diminua până la desființare activitatea asigurătorilor cu capital românesc, în favoarea explicită a celor cu capital strain.

"Decizia ASF prin care s-a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a City Insurance este esențial nelegală și profund netemeinică. Fără a intra într-o analiză de fond, vă informăm că toate considerentele acestei decizii nu dovedesc existența niciunei împrejurări din cele expres și limitativ prevăzute de lege care să permită luarea unei asemenea măsuri", se arăta într-un comunicat al asigurătorului remis Profit.ro pe 22 aprilie.

Asigurătorul a anunțat că va contesta în instanță decizia ASF, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel București. Instanța nu a stabilit primul termen.

Anul trecut a fost al doilea cu pierdere pentru City Insurance, care a atins 5,07 milioane de lei, de la un minus de 13,2 milioane de lei în 2014.

"Conform situațiilor financiare (…), societatea înregistrează la data de 31.12.2015 o pierdere de 5.074.508 lei, care urmează să fie acoperită din profitul anilor următori, conform Adunării Generale a Acționarilor. Facem precizarea că pierderea înregistrată se datorează în cea mai mare parte subscrierii într-o pondere mare a polițelor RCA, cumulat cu un cost ridicat al reasigurării pentru acest tip de asigurări", este explicat în raportul anual al asigurătorului.

DOCUMENT Negrițoiu atenționează Parlamentul: O revocare a mea va fi anulată în instanță! CITEȘTE ȘI DOCUMENT Negrițoiu atenționează Parlamentul: O revocare a mea va fi anulată în instanță!

Cu subscrieri din RCA de 323,57 milioane de lei, în creștere cu 12,9% față de 2014, City Insurance a fost al patrulea asigurător pe acest segment de piață, după Euroins, Carpatica și Asirom VIG.

Datele companiei arată că ponderea RCA în total subscrieri a coborât de la 79,3% în 2014 la 61,9% în 2015.

Înființat în 1998, asigurătorul este deținut de Vivendi International SRL - 85,23%, Nicolae Mușat - 8,9%, Fortuna Coppola - 2,37%, Cristian Pascale - 1,91% și alți acționari persoane fizice și juridice - 1,58%.

Acțioanarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu. El este directorul general al asigurătorului și președintele Consiliului de administrație.

Potrivit ASF, City Insurance are o expunere ridicată și în afara României, unde primele subscrise au atins 78,56 milioane de lei, de la 33,98 milioane de lei în 2014.

Grecia a adus companiei subscrieri de 72,7 milioane de lei, iar Italia – 5,8 milioane de lei, de la 18,5 milioane de lei în 2014, potrivit raportului annual al companiei.

"Având în vedere că socitatea nu are dreptul să subscrie riscuri noi în liberă prestare de servicii pe teritoriul Italiei, ponderea polițelor de asigurare emise în liberă prestare de servicii în Italia, în total polițe emise la nivelul societîții a fost de 1,12%. în anul 2015, Societatea a subscris și polițe în liberă prestare de servicii în Grecia, ponderea acestora în total prime de asigurare subscrise fiind de 13,91%", se mai spune în document.

În pofida procedurii de redresare financiară, asigurătorul și-a propus subscrieri în creștere cu 15-20% față de anul trecut și intrarea în primii 5 jucători de profil, prin "extinderea implicării în sfera socială" și diversificarea portofoliul de asigurări, este indicat în raportul companiei pe 2015.

Fost director al Microsoft, pus sub acuzare în dosarul \ CITEȘTE ȘI Fost director al Microsoft, pus sub acuzare în dosarul "Microsoft 2”

"În anul 2015, societatea a continuat diversificarea portofoliului de asigurări și a adaptat produsele la cerințele și nevoile clienților actuali și potențiali. Societatea își propune nu numai să evolueze, ci și să imprime un caracter de constantă evoluției sale. Astfel, direcțiile principale de dezvoltare pentru 2016 se mențin și constau în creșterea cifrei de afaceri cu 15-20%, accederea în top 5 asigurători pe piața din România, extinderea implicării în sfera socială și diversificarea portofoliul de asigurări, prin subscrierea de tipuri noi de polițe de asigurare", se arată în raportul anual al companiei.

În luna martie a acestui an, acționarii City Insurance au decis majorarea capitalului social cu 15 milioane de lei, la 108,2 milioane de lei, prin aport în numerar, pentru a readuce coeficientul de lichiditate la nivelul minim impus de legislație, respectiv 1.

Operațiunea va fi însoțită de emiterea unui număr de 15 milioane de acțiuni, care vor putea fi subscrise de acționari până la 31 iulie.

City Insurance este sponsor (partener principal) al echipei de forbal Steaua, conform datelor disponibile pe pagina web a asigurătorului.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
city insurance
asf
capitalizare
termen
audit
raport
deloitte