Catastrofele naturale au costat 74 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului

Catastrofele naturale au costat 74 de miliarde de dolari în prima jumătate a anului
scris 13 aug 2021

Pierderile economice provocate de catastrofele naturale și dezastre precum incendii sau accidente industriale sunt estimate la 77 de miliarde de dolari în primul semestru din 2021, sub media de 108 miliarde de de dolari din ultimii zece ani, a anunțat grupul elvețian de reasigurări Swiss Re, transmite AFP.

Din pierderile economice totale, 74 de miliarde de dolari au fost provocate de catastrofele naturale, în timp dezastrele provocate de om au determinat pierderi suplimentare în valoare de trei miliarde de dolari. Aproximativ 4.500 de oameni și-au pierdut viața sau sunt dați dispăruți în urma dezastrelor din primul semestru, scrie Agerpres.

Adidas vinde Reebok către Authentic Brands Group cu 2,1 miliarde de euro. Performanțe slabe CITEȘTE ȘI Adidas vinde Reebok către Authentic Brands Group cu 2,1 miliarde de euro. Performanțe slabe

Chiar dacă cifra de 77 miliarde de dolari este mai mică cu 33% comparativ cu cea de 114 miliarde dolari înregistrată în primul semestru al anului trecut, nota de plată pentru pagubele care vor trebui acoperite de companiile de asigurări, în special pentru catastrofele naturale, va crește în lunile următoare, a avertizat grupul elvețian, care a atras încă odată atenția asupra creșterii frecvenței incidentelor meteorologice odată cu schimbările climatice.

Potrivit Swiss Re, costurile suportate de companiile de asigurări s-au majorat cu 4% în primul semestru, până la 42 miliarde de dolari, dintre care 40 de miliarde de dolari numai pentru catastrofele naturale. Este vorba de cel mai costisitor prim semestru pentru asiguratori de după prima jumătate a anului 2011, când factura de plată s-a mărit ca urmare a efectelor cutremurelor majore din Japonia și Noua Zeelandă.

Grupul elvețian reamintește însă că, de obicei, costurile sunt mai mici în primul semestru decât în al doilea, când nota de plată crește în general ca urmare a sezonului uraganelor în America de Nord.

"Efectele schimbărilor climatice se manifestă prin temperaturi mai ridicate, creșterea nivelului apelor, precipitații mai puține și condiții meteo mai extreme", a declarat Martin Bertogg, director pentru activitățile legate de catastrofe la Swiss Re. În plus, așa-numitele evenimente climatice secundare, precum grindină, inundații sau incendii de vegetație, tind să se înmulțească, reprezentând un risc în creștere, a insistat Martin Bertogg.

De exemplu, furtuna de zăpadă Uri, care a lovit SUA în luna februarie cu un val de frig care a ajuns până în Texas, a antrenat ea singură pierderi de 15 miliarde de dolari, comparabile cu cele provocate de uragane. 

viewscnt
Afla mai multe despre
asigurari
catastrofe
swiss re