Director din ASF, după audieri în Parlament, pe tema City Insurance: Am făcut investigații intense. Un cont declarat în Elveția nu exista!

Director din ASF, după audieri în Parlament, pe tema City Insurance: Am făcut investigații intense. Un cont declarat în Elveția nu exista!
scris 29 sep 2021

Conducerea ASF a fost audiată, fără prezența presei, în Comisiile de specialitate din Parlament în legătură cu City Insurance. La finalul audierilor, Valentin Ionescu, director general la ASF, a spus că autoritatea ar fi făcut investigații intense despre City Insurance în ultimul an descoperind, astfel, că un cont declarat în Elveția, care ajuta compania la solvabilitate, nu exista.

"În ultimul an de zile, am făcut investigații foarte intense, verificări ample cu autorități europene EIOPA și Autoritatea Federală din Elveția. De asemenea, verificări ample cu paradisuri fiscale, cu autoritățile din Caiman, Barbados și Insula Nevis. Dacă autoritățile din Europa au fost mai prompte în a ne da răspunsuri, autoritățile din aceste paradisuri fiscale au răspuns foarte greu sau deloc. De ce scot în evidență aceste colaborări? Pentru că în Elveția această companie a declarat că are o sumă de bani care o ajuta la solvabilitate, iar în reasigurare avea cedat 90% din primele brute subscrise, erau cedate în reasigurare în aceste paradisuri fiscale. Aceste două elemente ajutau compania să-și mențină solvabilitatea.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Nu este nimic incorect din punct de vedere legal în a ține banii într-o bancă din Europa sau a-și face reasigurare în afara Europei, depinde cum îți face această asigurare și depinde dacă acei bani există. Noi am constatat că nici reasigurarea nu era făcută bine, deci nu erau cu adevărat transferate riscuri. Este o întreagă discuție aici. Și, de asemenea, am constatat, cu ajutorul autorității elvețiene, într-un final că acel cont declarat în Elveția prin documente apostilate, traduse și legalizate de această companie, nu știu cum au făcut acest lucru, am constatat că acel cont nu există", a declarat Valentin Ionescu, citat de Agerpres.

El a precizat că instituția a recalculat indicatorii de solvabilitate, a ridicat autorizația conducerii, a amendat cu câte un milion fiecare persoană fizică din conducere și a impus administrator temporar în iunie.

ASF ar trebui să prezinte Parlamentului și un audit de performanță, nu numai un simplu raport de activitate, a declarat președintele Comisiei pentru buget-finanțe din Senat, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan, în urma unei discuții cu conducerea Autorității privitoare la situația City Insurance. Mureșan va solicita constituirea unei comisii speciale care să lucreze la îmbunătățirea legislației în domeniul produselor financiare, cu precădere a asigurărilor.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Audierea a avut ca obiectiv identificarea factorilor care au făcut posibilă prăbușirea companiei City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe, și a cauzelor care au împiedicat conducerea ASF să-și exercite în mod corespunzător rolul de supraveghere a pieței și să prevină problemele celui mai mare jucător de pe piața RCA.

La solicitarea reprezentanților ASF, ședința a avut un caracter închis, pe motivul caracterului confidențial al informațiilor cu privire la măsurile luate de ASF, precum și a celor legate de anchetele pe care alte instituții ale statului le-au deschis în acest caz. La audieri a participat și președintele Comisiei economice, senatoarea USR PLUS Silvia Dinică precum și alți membri ai celor patru comisii – buget finanțe și economică – din Senat și Camera Deputaților.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Președintele Comisiei, senatorul USR PLUS Claudiu Mureșan a cerut conducerii ASF un raport de activitate din ultimul an și un plan de strategie pentru perioada următoare, cu scopul de a diminua riscurile pe piața pe care instituția le supraveghează.

”Sunt mai multe întrebări la care va trebui să găsim rapid un răspuns: Ce pârghii are ASF pentru a opri scumpirea până la dublare a RCA-urilor din cauza prăbușirii City? Cum și cât de protejat este cetățeanul în acest moment? Cum facem ca alte companii să nu mai comită ilegalități și abuzuri precum cele făcute de City? Recent, am modificat legea de funcționare a ASF astfel încât instituția să aibă instrumentele necesare pentru a controla piața și a asigura buna ei funcționare. Dacă ASF are nevoie de instrumente suplimentare, să vină cu propuneri, dar nu de genul imunitate penală absolută pentru toată conducerea instituției, căci nu o vom accepta niciodată”, a arătat Mureșan în urma discuțiilor.

Efectele unui faliment City Insurance: Un întreg segment de piață poate să dispară, scumpirea RCA cu până la 20%, majorări de contribuții. Ce pot face șoferii la accident. Povestea urcării fulminante și a prăbușirii liderului. Istoricul falimentelor CITEȘTE ȘI Efectele unui faliment City Insurance: Un întreg segment de piață poate să dispară, scumpirea RCA cu până la 20%, majorări de contribuții. Ce pot face șoferii la accident. Povestea urcării fulminante și a prăbușirii liderului. Istoricul falimentelor

Președintele Comisiei de buget finanțe din Senat a mai anunțat că săptămâna viitoare va solicita Biroului Permanent constituirea unei comisii speciale care să lucreze la îmbunătățirea legislației în domeniul produselor financiare, cu precădere a asigurărilor. De asemenea, Mureșan consideră că ASF ar trebui să prezinte Parlamentului și un audit de performanță, nu numai un simplu raport de activitate.

”Trebuie să analizăm performanța instituției, felul în care funcționează - sau nu - la parametrii ceruți în legea de organizare și funcționare și dacă instituția își îndeplinește rolul de garant al banilor românilor”, a declarat Claudiu Mureșan.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
city insurance
faliment
parlament
audit
performanta
comisie
legislatie
muresan
usr