EXCLUSIV ASF are pe masă trei oferte de lichidator judiciar al Forte Asigurări, în insolvență din iunie

EXCLUSIV ASF are pe masă trei oferte de lichidator judiciar al Forte Asigurări, în insolvență din iunie
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 oct 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a primit trei oferte pentru furnizarea serviciilor de lichidator judiciar al Forte Asigurări, societate căreia instituția i-a retras, la finele lunii iunie, autorizația de funcționare ca urmare a constatării stării de insolvență, în urma respingerii unui plan de investiții propus de acționarul indirect al companiei, banca de investiții Bandenia PLC, înregistrată la Londra (Marea Britanie).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ofertanții sunt Dascăl Insolvency, RTZ & Partners Filiala Alba și RTZ & Partners Filiala București, conform datelor remise de ASF la solicitarea Profit.ro.

“Înscrierea este urmată de etapa evaluării ofertelor și desemnarea unei lichidator, prin hotărâre a Consiliului ASF. Ulterior, această hotărâre va fi prezentată instanței la primul termen din dosarul  de faliment al Forte Asigurări, prevăzut pentru joi, 27 octombrie”, se arată în răspunsul instituției.

Printre clienții Forte Asigurări, o societate de mici dimensiuni, s-au aflat mai multe ministere, precum Ministerul Apărării Naționale. Forte a asigurat viața și sănătatea militarilor români care luptă pe teatrele de operațiuni din afara țării.

De altfel, majoritatea clienților Forte sunt instituții de stat sau societăți comerciale private. Persoanele fizice reprezintă sub 10% din portofoliu.

EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mișu Negrițoiu: Tariful RCA calculat pe 15 septembrie de față cu transportatorii va fi modificat. Probabil va crește

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), instituția care va despăgubi creditorii de asigurări ai Forte, a preluat de la firma falimentară un număr de 1.626 de dosare de daună și puțin peste 3.200 de polițe de asigurare încă valide, potrivit datelor anunțate în septembrie.

Clienții vor primi de la FGA o sumă de bani echivalentă cu termenul de valabilitate al poliței. Concret, dacă polița mai este valabilă încă șase luni, de exemplu, atunci clientul va primi jumătate din prima achitată. Păgubiții Forte au formulat, până pe 1 septembrie, un număr de 227 de cereri de despăgubire și 97 de cereri pentru deschidere de dosare de daună.

Detalii despre cum pot fi solicitate despăgubirile pot fi găsite pe portalul www.fgaromania.ro.

Poveste încâlcită

Povestea cu Bandenia PLC, firma care ar fi dorit să preia direct asigurătorul, este una destul de complicată și nu foarte clară, mai ales că ASF nu a prezentat foarte multe detalii în ceea ce privește respingerea ofertei venită de la banca de investiții spaniolă înregistrată la Londra.

În orice caz, reprezentanții Forte, care au discutat în exclusivitate cu reporterul Profit.ro, arătau în momentul ridicării licenței că acționarul se consideră victima unui abuz.

Așa cum arată chiar datele ASF, Bandenia PLC este un intermediar financiar cu active de sute de milioane de euro. Totuși, acest parametru nu a fost suficient pentru ASF, care a cerut banii pentru capitalizarea Forte înainte de aprobarea efectivă a preluării și care a apreciat, în final, că Bandenia nu poate face dovada clară a deținerii banilor și a provenienței acestora.

ASF a considerat că Bandenia PLC  nu ar avea o reputație suficient de bună în piață și că ar fi fost implicată într-o tranzacție “cu semnul întrebării”. Este vorba despre achiziționarea de către Bandenia a fostului acționar Forte, societatea LGS Holding, înregistrată la Londra și deținută de doi cetățeni italieni.

EXCLUSIV Document: frauda în asigurări se apropie de 400 milioane euro pe an. ASF vrea o poliție a asigurărilor. Oricine are asigurare poate deveni suspect CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Document: frauda în asigurări se apropie de 400 milioane euro pe an. ASF vrea o poliție a asigurărilor. Oricine are asigurare poate deveni suspect

De aici, tranzacția ar fi ajuns inclusiv în atenția organismelor specializate în combaterea spălării banilor, motiv pentru care o eventuală intrare a Bandenia în acționariatul Forte nu ar fi primit aviz de la respectivele instituții.

Respectiva tranzacție a fost și unul dintre obiectele ultimului control realizat de ASF la Forte și încheiat la finele lunii mai. Concluziile acelui raport, consultat și de Profit.ro, au stat la baza deciziei de a respinge tranzacția dintre Bandenia și Forte și de ridicare a licenței companiei de asigurări.

Conducerea Forte Asigurări a contestat încă de la acel moment raportul, inclusiv concluziile privind condițiile în care a fost preluat LGS Holding (companie a cărei singură afacere era Forte Asigurări).

Portofoliul Forte era format mai ales din asigurări de garanții emise în afara țării, iar ASF a ridicat dreptul de a mai emite pe această clasă (clasa XV) după ce a constatat, anul trecut, că firma este decapitalizată.

Așa cum susține și într-un document transmis ASF, însă, conducerea actuală ar fi reușit să restructureze activitatea companiei, aceasta fiind pregătită să își reia integral activitatea după capitalizare.

Datoriile Forte către creditori de asigurare ar fi fost de doar 300.000 de euro, iar datoriile totale nu ar depăși 2 milioane de euro, arată surse interne.

În aceste condiții, planul de recapitalizare al Bandenia, consultat și de Profit.ro, a propus două infuzii de capital, în valoare totală de 12 milioane de euro, această sumă fiind suficientă inclusiv pentru dezvoltarea ulterioară a firmei.

Bandenia, mai spun sursele, ar fi adus drept garanție și un bond emis de statul german a cărui valoare se ridică la 26 de milioane de euro.

Banca de investiții înregistrată la Londra a arătat însă ca va vira o primă tranșă de aproximativ 7 milioane de euro abia după ce va primi avizul ASF pentru preluarea Forte.

Unul dintre motivele pentru care Bandenia a pus această condiție este, susțin surse interne, acela că situația financiară a LGS Holding (acționarul Forte) era, în realitate, mai proastă decât cea prezentată inițial de foștii acționari italieni, motiv pentru care Bandenia a ales să nu capitalizeze Forte prin respectiva firmă. De altfel, actuala conducere Forte a făcut și o plângere penală în acest sens.

EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Prețul fix la RCA lovește în plin brokerii. Generali a redus de 12 ori comisioanele, urmează Allianz Țiriac și Groupama

Pe de altă parte, surse din ASF spun că au solicitat Bandenia să aducă o primă tranșă de bani înainte de avizare, tocmai pentru a compensa lipsa unei reputații suficient de bune.

Totuși, au arătat surse din apropierea investitorului, reprezentanții Bandenia sau Forte nu au fost informați oficial în legătură cu impunerea ASF și nici nu au fost contactați pentru discuții în perioada dintre depunerea ofertei de preluare și respingerea acesteia. Mai mult, arată sursele citate, legea din România nu ar impune investitorului să aducă banii înainte de intrarea în acționariat.

Fosta firmă a familiei Păunescu

Forte asigură, alături de Asirom, militarii români care operează pe câmpurile de luptă din afara țării. Aceeași firmă asigură CASCO automobilele aflate în folosința companiei Romgaz. Despre cele două contracte Profit.ro a scris în premieră.

Până la finele anului 2012, Forte a fost controlată de o firmă a familiei lui George Constantin Păunescu (Compania Hotelieră Intercontinental SA) și o societate de investiții din Elveția, Finmacht, care este prezentă, de asemenea, în multe dintre afacerile familiei Păunescu din media, finanțe, turism și industrie.

Ulterior, Finmacht a preluat acțiunile deținute la Forte de Compania Hotelieră Intercontinental și a făcut loc, treptat, firmei LGS Holding.

LGS a preluat aproape complet controlul Forte (99,97% din acțiuni) la începutul lui 2013 în urma a două majorări de capital în valoare de câte 500.000 de euro. Potrivit unui document al Consiliului Național al Audiovizualului, Forte este și în prezent acționar indirect la unul dintre posturile de radio deținute de grupul media al familiei Păunescu.

Înainte să fie denumită Forte Asigurări, compania a purtat denumirea de Institutul Român de Asigurări (IRASIG). Societatea a fost înființată în 1996 și relansată în 2008, când la conducere a fost adusă fosta echipă din fruntea Generali România, inclusiv CEO-ul Guglielmo Frinzi. La vremea aceea se vorbea inclusiv despre intenția firmei controlate de Bobby Păunescu de a vinde asigurări românilor din Italia.

În 2009, societatea și-a schimbat numele în Forte Asigurări. Cu excepția Monitorului Oficial, niciun document sau text jurnalistic existent în variantă electronică nu consemnează ieșirea vechilor acționari și intrarea LGS Holding în acționariatul Forte. Rapoartele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor notează doar schimbarea denumirii.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
forte asigurari
oferte
lichidator judiciar