Prima News – Daniel Apostol, ASF, atrage atenția: Companiile de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA

Prima News – Daniel Apostol, ASF, atrage atenția: Companiile de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 mar 2023

Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF, a declarat, la Prima News, că este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Noile tarife de referință ale polițelor de răspundere civilă auto obligatorie (RCA) sunt în creștere pentru toate categoriile de clienți, cu procente cuprinse între 9% și 21% față de cele anunțate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna august 2022, relevă date analizate de Profit.ro.

„Autoritatea de Supraveghere Financiara atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA.

Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice.

ASF - Val de amenzi în asigurări și pe piața de capital CITEȘTE ȘI ASF - Val de amenzi în asigurări și pe piața de capital

Este drept că se constată o majorare de tarife față de perioada anterioară, dar este greșit să ne raportăm doar la scumpirea exclusiv pe cel mai riscant segment al pieței, adică segmentul tinerilor sub 30 de ani care conduc autoturisme puternice”, afirmă acesta.

Pentru exemplificare, continuă el, creșterea medie a tarifelor pe categoriile de vârstă și de tipuri de autoturisme care ocupă 90% din piață este de doar 14%.

„Mai mult, la cea mai reprezentativă categorie - între 1400 cmc și 1600 cmc, tarifele au crescut cu circa 14% pe întreaga categorie și cu doar 3% pentru cei cu vârsta peste 50 de ani”, mai spune Apostol.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife rca
asf