Ritmul de creștere a subscrierilor CertAsig s-a înjumătățit la 6 luni, primele ajungând la 7 milioane de euro

Ritmul de creștere a subscrierilor CertAsig s-a înjumătățit la 6 luni, primele ajungând la 7 milioane de euro Galerie foto

James Grindley, directorul general al CertAsig

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 24 aug 2015

Ritmul de creștere a subscrierilor CertAsig s-a înjumătățit în primele șase luni ale anului, de la 45% la 20%, veniturile totalizând 7 milioane de euro, de la 5,8 milioane de euro în perioada ianuarie – iunie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ o treime din primele subscrise a fost generat de polițele de garanții contractuale, o clasă de asigurări unde CertAsig este al doilea jucător ca mărime din România, cu prime de două milioane de euro în perioada analizată, potrivit datelor companiei.

Asigurările de garanții acoperă riscurile contractuale care pot interveni între companii furnizoare și beneficiari.

“O treime din volumul nostru de afaceri este generat de garanțiile contractuale (cum ar fi cele de participare la licitații, de bună execuție, de mentenanță, de rețineri și de bună conduită) și de răspunderile generale ale companiilor. Subscrierea riscurilor de acest tip necesită expertiză în evaluarea riscurilor, precum și o înțelegere foarte bună a domeniilor de activitate ale companiilor - client. Mulți dintre clienții noștri de asigurări de garanții contractuale activează în construcții, transport, din ce în ce mai mulți în IT”, a declarat directorul general al companiei, James Grindley, într-un comunicat remis luni Profit.ro.

Asigurările pentru domenii inginerești și construcții au o pondere de 12% în volumul de prime subscrise, cu venituri de 800.000 de euro.

Potofoliul CertAsig pe aceste clase de asigurări a crescut cu 13% în primul semestru, în contextul unui declin al activității al domeniilor respective, se mai spune în comunicatul societății.

“Am dezvoltat o serie de produse de asigurări care au rezultate foarte bune, fiind create pentru proiecte de amploare în construcții, cum ar fi reabilitările de rețele de apă și canalizare, parcurile foto-voltaice sau eoliene, sau proiecte de infrastructură în transporturi. Până acum, am asigurat multe proiecte de acest tip, de exemplu autostrăzi (cum ar fi Sebeș-Turda) și reabilitări CET (de exemplu CET Oradea). Desigur, vrem să dezvoltăm și mai mult acest portofoliu în restul anului 2015”, a afirmat reprezentantul asigurătorului.

Polițele maritime, cargo și aviatice generează, cumulat, aproximativ o treime din primele subscrise de CertAsig.

Majoritatea clienților sunt proprietari și operatori de nave sau aeronave din Turcia, dar asigurătorul furnizează aceleași produse și clienților din România și Bulgaria.

“În România, suntem cel mai mare jucător în asigurările maritime. Asigurăm peste 300 de nave, care operează în principal în bazinul Mării Negre sau în împrejurimi. Unele din navele de dimensiuni mai mari operează și pe distanțe lungi, efectuând transporturi de mărfuri, pe care deasemenea le asigurăm. Pentru acest domeniu de activitate, avem centre dedicate de subscriere în București și Constanța, precum și un birou de legătură în Istanbul“, a spus Grindley.

Asigurările pentru cargo și bunuri în tranzit au avansat cu 40% față de perioada similară a anului anterior, depășind 5% din totalul primelor subscrise de companie.

În luna iunie, CertAsig a lansat primul produs de asigurare pentru drone din România.

Deținută de o firmă care realizează servicii de filmare aeriană profesională, prima dronă a fost asigurată de companie pentru daune potențiale de până la un milion de euro.

În primul semestru, CertAsig a achitat daune de 2.46 milioane de euro, de la 2,25 milioane de euro în perioada ianuarie - iunie 2014.

Printre cele mai mari sume achitate de asigurător a fost o daună de 800.000 de euro pentru o garanție de bună execuție, subscrisă pentru o fabrică de piese electrice din Transilvania.

În 2014, subscrierile CertAsig au avansat cu 8%, la 13 milioane de euro, rezultatul fiind însă mult sub obiectivul anunțat la începutul anului trecut, când șeful companiei anticipa un avans de 25%, la 15 milioane de euro.

Geografic, România este piața principală pentru asigurător, cu peste 60% din afacerile companiei, în timp ce Turcia a generat 35% din primele subscrise.

Bulgaria, unde compania a lansat operațiunile în 2013 și a deschis o sucursală în 2014, este încă la începutul activității și a avut o pondere redusă în volumul primelor subscrise.

Anul trecut, CertAsig a achitat despăgubiri de 4,3 milioane de euro, față de 4 milioane de euro în 2013.

Cea mai mare daună achitată în 2014 a depășit un milion de dolari pentru o polita CASCO maritim subscrisă în Turcia, urmată de o despăgubire de 640.000 euro pentru o poliță de asigurare de garanție de restituire a avansului, subscrisă în România.

CertAsig are o echipă de peste 70 de angajați și puncte de lucru în București, Constanța, Timișoara și Cluj, reprezentanțe regionale în Suceava, Ploiești și Râmnicu Vâlcea, un birou de legătură în Istanbul (Turcia) și o sucursala in Sofia (Bulgaria).

Asigurătorul român este controlat din 2007 de Royalton Capital Investors II, un fond de investiții cu sediul în Luxemburg, controlat de Alpha Associates, Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul European de Investiții.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
subscrieri
daune
prime