Schimbările aduse în 2017 Legii RCA pentru autoturisme

Schimbările aduse în 2017 Legii RCA pentru autoturisme
scris 23 nov 2017

Asigurarea RCA autoturisme, acest ”rău necesar” pentru fiecare mașină, a suferit în această vară noi modificări în ceea ce privește metolodogia de calcul. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a introdus, pe 12 iulie, modificările Legii RCA 132/2017. Printre altele, noile norme au schimbat procentele de reducere/majorare de preț în cadrul sistemului Bonus Malus al asigurărilor RCA autoturisme. În plus, au fost impuse criterii clare pentru diminuarea/creșterea valorii de piață a unui vehicul în caz de daună totală.

Noua lege RCA pentru autoturisme, numărul 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, a intrat în vigoare din 12 iulie 2017.

Cea mai importantă clarificare adusă a fost cea privind normele metodologice ce se referă la modificarea sistemului Bonus Malus aplicat asiguraților cu polițe RCA pentru autoturisme. În decembrie 2016, sistemul bonus-malus a fost redus la opt categorii de bonus și tot atâtea de malus. Acest sistem a adus o inadvertență în piață, permițănd ca șoferii care aveau mai multe daune să aibă o mai mică penalitate de preț, iar cei fără daune un bonus insignifiant.

În prezent, atât pentru bonus cât și pentru malus, diferențele se opresc la 32% plus sau minus comparative cu prima standard de bază. Cele opt clase de bonus și opt de malus vor rămâne în continuare, ce se modifică sunt procentele cu care prețul unei polițe poate să scadă sau să crească în funcție de comportamentul șoferului în trafic. Astfel, noile norme metodologice permit o reducere cu maximum 50% a tarifului de bază al primei RCA pentru șoferii fără accidente în trafic și o majorare cu până la 200% a tarifului de bază al primei RCA pentru șoferii cu mai multe clase de malus. Normele merg în prelungirea legii și aduc clarificări privind decontarea directă, a mai arătat sursa citată.

Un alt aspect pe care reprezentanții Autorității de Supraveghere l-au dorit clarificat este cel privind modalitatea suspendării poliței RCA autoturisme pe o anumită perioadă. La cererea asiguratului, contractul RCA poate fi suspendat fie atunci când este întrerupt dreptul de circulație al mașinii, fie atunci când aceasta nu este folosită efectiv, potrivit legii.

Principalele modificări aduse de Legea 132/2017 se referă la posibilitatea încheierii contractului de asigurare auto RCA pe perioade de până la o lună, suspendarea poliței atunci când mașina nu este folosită, compensarea directă a daunelor suferite într-un accident de circulație și lista tarifelor de referință pe clase de mașini și categorii de vârstă a șoferului.

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
asf