Societatea care vinde polițe obligatorii pentru locuințe a impus unui asigurat o clauză de 10.000 euro pentru păstrarea confidențialității privind stingerea amiabilă a unui litigiu care a durat șase ani

Societatea care vinde polițe obligatorii pentru locuințe a impus unui asigurat o clauză de 10.000 euro pentru păstrarea confidențialității privind stingerea amiabilă a unui litigiu care a durat șase ani
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 aug 2021

PAID România, societatea care vinde polițe obligatorii pentru locuințe, a impus unui proprietar de casă dintr-o comună din județul Prahova o clauză de 10.000 euro pentru păstrarea confidențialității asupra unei tranzacții, în urma căreia a primit de la companie o sumă de bani pentru stingerea unui litigiu în instanță, dosar care a început în luna ianuarie 2015 și s-a încheiat în luna mai 2021. Dauna asupra locuinței, care s-a produs în urma unei alunecări de teren, a avut loc în aprilie 2014.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform legii, toți proprietarii din România trebuie să-și asigurare locuințele (case, apartamente) printr-o poliță PAD, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Polița PAD costă 10 și 20 de euro, în funcție de caracteristicele contructuve ale locuinței, și are sume asigurate de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Proprietarii neasigurați pot fi sancționați de autoritățile locale cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

În cazul amintit mai sus, litigiul a început în ianuarie 2015, când un proprietar dintr-o comună din județul Prahova s-a adresat instanței și a cerut să oblige PAID România să-i achite suma de 9.000 euro, reprezentând despăgubiri ce i se cuvin pentru producerea riscului asigurat potrivit unei polițe PAD încheiată în martie 2014, obligarea la plata de penalități pentru neexecutarea obligației de despăgubire în cuantum de 0,1% pe zi de întârziere de la data de 27 august 2014, când trebuia soluționat favorabil dosarul de daună, și până la plata efectivă a debitului, plus cheltuieli de judecată.

PAID România, cu falimentarele Astra Asigurări și Carpatica Asig printre acționari, al 3-lea an consecutiv cu dividende CITEȘTE ȘI PAID România, cu falimentarele Astra Asigurări și Carpatica Asig printre acționari, al 3-lea an consecutiv cu dividende

În urma unor ploi abundente care au avut loc în luna aprilie 2014, casa asiguratului a fost afectată de o alunecare de teren.

Proprietarul a notificat asigurătorul cu privire la producerea riscului asigurat și s-a întocmit un dosar de daună.

Pe fondul amplificării fisurilor din pereți, asiguratul a părăsit locuința și s-a mutat cu familia în casa părinților lui.

Pentru că nu primea niciun răspuns de la PAID, proprietarul a făcut o plângere către asigurator și "a solicitat o sumă de bani în avans și a cerut ca la stabilirea despăgubirilor să se aibă în vedere materialele care pot fi recuperate de la imobilul asigurat, dar și manopera pentru demolare, recuperare și transport în altă locație a acestor materiale".

PAID nu a răspuns plângerii asiguratului, dar a dispus efectuarea unui raport de expertiza tehnică extrajudiciară, care a fost întocmit la data de 6 august 2014. Expertul a menționat, în raportul întocmit, că starea fizică a construcției nu s-ar datora vreunei calamități din categoria celor asigurate, ci aceasta ar fi exclusiv "consecința nerespectării prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, respectiv greșita alcătuire constructivă la nivelul anului 1928 (anul construcției - n.r.) și lipsa de întreținere a acesteia".

EXCLUSIV Omniasig a depus ofertă pentru a cumpăra pachetul de acțiuni deținut de Astra la PAID. Oferta, neangajantă, i-a fost acceptată după o dispută pe variante. Proprietarul VIG vrea din 2016 să intre în PAID CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Omniasig a depus ofertă pentru a cumpăra pachetul de acțiuni deținut de Astra la PAID. Oferta, neangajantă, i-a fost acceptată după o dispută pe variante. Proprietarul VIG vrea din 2016 să intre în PAID

În acest context, PAID i-a comunicat asiguratului că nu sunt întrunite condițiile prevăzute de poliță pentru acordarea despăgubirilor și l-a informat că cererea de despăgubire nu va fi aprobată.

La prima instanță, Judecătoria Vălenii de Munte, magistrații au admis cererea reclamantului și a obligat PAID România, în noiembrie 2016, să achite păgubitului suma de 77.571 lei, plus cheltuieli de judecată de 5.277 lei, reprezentând taxă judiciară de timbru și onorariu expert.

Asigurătorul a contestat cu apel la instanța superioară care, în octombrie 2017, l-a admis și a retrimis dosarul spre rejudecare. Tribunalul Prahova a explicat decizia prin lipsa motivării instanței inferioare, care "face imposibilă verificarea legalității și temeiniciei hotărârii apelate, echivalând cu necercetarea fondului cauzei".

Dosarul s-a întors la instanța inferioară și, în urma rejudecării, magistrații Judecătoriei Vălenii de Munte au decis, în decembrie 2018, că PAID trebuie să achite reclamantului suma de 9.753 lei, reprezentând valoarea imobilului de la momentul producerii riscului asigurat, plus penalizări de 0,1% din suma de 9.753 lei, pentru fiecare zi de întârziere, de la data introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv 20.01.2015, și până la data efectuării plății.

Președintele PAID România: Gradul de cuprindere în asigurare al locuințelor este prea redus, vrem să-l dublăm la 40% în următorii ani CITEȘTE ȘI Președintele PAID România: Gradul de cuprindere în asigurare al locuințelor este prea redus, vrem să-l dublăm la 40% în următorii ani

De asemenea, magistrații au impus PAID plata către reclamant a sumei de 2.092,65 lei, reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu expert și taxă judiciară de timbru.

În februarie 2019, PAID a atacat decizia la instanța superioară.

După mai bine de doi ani, în luna mai 2021, la dosar a fost depusă tranzacția încheiată de părți și s-a solicitat ca instanța de apel să ia act de această înțelegere, conform prevederilor legale.

"Urmare a concesiilor, compromisurilor și renunțărilor reciproce ale părților prezentei tranzacții, apelanta-pârâta PAID a achitat în contul reclamantului suma de 9.753 lei, aceasta fiind suma convenită de părți pentru a stinge integral toate pretențiile reclamantului aflate în legătură cu producerea pagubei asupra locuinței reclamantului pentru care a fost emisă polița PAD, indiferent de natura acestor pretenții (cu titlu de exemplu, enumerarea nefiind limitativă: debit principal, dobânzi, penalități), fie că aceste pretenții au fost deja formulate sau nu au fost formulate încă. Reclamantul declară că a primit întreaga suma de 9.753 lei și că renunță la dreptul de a solicita și de a obține penalități, dobânzi, cheltuieli de judecată efectuate în dosar și orice alte sume de bani, cu orice titlu și de orice natură juridică, aflate în legătură cu imobilul proprietatea sa, precum și că renunță la orice fel de pretenții, de orice natură, anterioare, prezente sau viitoare față în legătură cu același imobil. Reclamantul se angajează să păstreze în mod perpetuu deplină confidențialitate asupra modului de soluționare a litigiului, precum și cu privire la conținutul prezentei convenții. Pentru fiecare încălcare a obligației de confidențialitate, intimatul – reclamant va datora PAID suma de 10.000 de euro", se arată în motivarea unei sentințe a Tribunalului Prahova din luna mai 2021.

Miliardarul Amancio Ortega își unește brandurile din România - Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius, Uterque Fashion vor fi puse sub o singură umbrelă. Noi sisteme de vânzare pregătite CITEȘTE ȘI Miliardarul Amancio Ortega își unește brandurile din România - Zara, Massimo Dutti, Pull&Bear, Bershka, Oysho, Massimo Dutti, Stradivarius, Uterque Fashion vor fi puse sub o singură umbrelă. Noi sisteme de vânzare pregătite

Cu un capital social de 19,342 milioane de lei, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a fost înființată în septembrie 2009.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt Astra (în faliment), Groupama și Gothaer România ((care va fi preluată de Allianz-Țiriac România), fiecare cu o cotă de 15% în capitalul social. Generali România are o participație de 11%, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig (în faliment), Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România dețin câte 5,5% din acțiunile companiei.

Cunoscute și sub denumirea PAD, primele polițe au fost emise de PAID în iulie 2010.

Fondul locativ național numără 9 milioane de locuințe și, raportat la numărul de polițe, gradul de cuprindere în asigurare se situează sub 20%.

viewscnt
Afla mai multe despre
paid
pool
tranzactie
asigurat
alunecare teren
dosar
litigiu