Transportatorii cer Guvernului să nu modifice legea RCA

Transportatorii cer Guvernului să nu modifice legea RCA
scris 9 oct 2019

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat, miercuri, că solicită Guvernului, Ministerului Finanțelor și ASF să nu modifice legea RCA, modificări care ar duce la creșterea accentuată a tarifelor pentru toți deținătorii de vehicule din România, în condițiile în care scrisoarea de la Comisia Europeană (CE), pe această temă, este încă secretă.

UNTRR atrage atenția că, în cazul modificării legii, se vor recrea condițiile dezechilibrelor grave din piața RCA și tarifele vor crește accentuat pentru toți deținătorii celor 8,2 milioane de vehicule din România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, scrie News.ro.

Cele mai importante modificări propuse prin proiectul de lege pentru modificarea și completarea legii urmăresc, printre altele, abrogarea prevederilor ce limitează cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare ce pot fi incluse de către asigurători în calculul tarifelor de primă.

PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor” CITEȘTE ȘI PSD ridică la nivel de lege ideea lui Teodorovici: Angajarea la stat fără examen. Concursul impus acum este ”laborios” și ”costisitor”

În acest moment, acestea sunt plafonate la 25%. În plus, acestea urmăaresc și eliminarea obligației ASF de reglementare a modului de calcul al tarifelor de primă, a criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare și/sau corecție ori alte instrumente de ajustare a tarifelor de primă.

”Impactul adoptării acestor măsuri se va transpune prin creșterea tarifelor RCA fără să mai fie necesară nicio justificare. Reamintim că prima de asigurare RCA este stabilită prin calcul actuarial, dar depinde și de alte elemente, precum marja de profit, canalele de distribuție, gradul de intermediere, comisioanele brokerilor, nivelul personalului companiei de asigurări și salarizarea. Aceste elemente sunt calculate în funcție de gradul de concurență și nivelul de maturitate al pieței”, se arată în comunicat.

UNTRR consideră că, în ceea ce privește concurența din piața RCA, practica precedentă a demonstrat că în lipsa unor reglementări stricte, companiile de asigurări s-au înțeles asupra prețurilor, situație sancționată de Consiliul Concurenței cu amenzi totale în valoare de 246,74 milioane lei (aprox. 53 milioane euro) pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor RCA.

UNTRR solicită Consiliului Concurenței publicarea raportului final

”În acest sens, UNTRR solicită Consiliului Concurenței publicarea raportului final, pentru ca ASF să argumenteze în fața Comisiei Europene prevederile legale actuale și ca toți asigurații RCA din România să înceapă demersurile de recuperare a sumelor percepute în plus ca urmare a înțelegerilor neconcurențiale”, se arată în comunicat.

Referitor la nivelul de maturitate al pieței asigurărilor, în 2018 aproape 50% din primele brute subscrise pe clasa asigurărilor generale și peste o treime din total piață au reprezentat asigurări RCA.

”Dacă în țările dezvoltate din UE piața este dominată de segmentul asigurărilor de viață, în România aceasta este susținută de asigurările auto obligatorii RCA. Cu o pondere de numai 1,13% din PIB, asigurările confirmă stadiul ”încă în dezvoltare”, deși importante grupuri financiare internaționale sunt prezente pe plan local”, se arată în comunicat.

Noul șef al FMI avertizează că economia globală este acum într-o \ CITEȘTE ȘI Noul șef al FMI avertizează că economia globală este acum într-o "încetinire sincronizată"

UNTRR reamintește că raportul Băncii Naționale a României (BNR) asupra stabilității financiare arată că sectorul asigurărilor din România prezintă ”o eficiență scăzută și dificultăți în gestionarea activității de subscriere, a riscului de selecție adversă și a hazardului moral”.

”Totodată, după intrarea în vigoare a legii RCA nr. 132, anul 2017 a fost și primul în care piața de asigurări a înregistrat profit, după 10 ani de pierderi. Deși tarifele RCA au fost plafonate la începutul anului 2017 și raportate la tariful de referință după intrarea în vigoare a legii RCA, prin care au fost impuse cheltuieli administrative de 25%, iar ASF a reglementat modul de calcul al tarifelor de primă, asigurătorii RCA au înregistrat profituri de peste 400 de milioane de lei în 2017 și 2018, potrivit datelor de la MFP”, se arată în comunicat.

Totodată, UNTRR revine cu solicitarea desecreti

viewscnt
Afla mai multe despre
rca
untrr