ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale

ULTIMA ORĂ ASF retrage autorizația unuia dintre cei mai importanți brokeri, care a câștigat Armata și Forțele Navale
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 mai 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a FAST Brokers, într-un context în care șeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF - acum cu o nouă conducere - s-a temut să mai păstreze compania în piață, invocând opt nereguli în activitate și probleme procedurale de înlocuire a CEO-ului arestat. Faptele puteau atrage o suspendare temporară a activității, dar ASF s-a uitat și la istoricul firmei și a preferat să meargă direct pe retragerea autorizației, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Anul trecut, brokerul a câștigat o licitație pentru Armată pe 3 ani (VEZI MAI JOS). De asemenea, Profit.ro a anunțat la începutul anului că FAST Brokers a câștigat, din postura de unic ofertant, polițele de viață pentru militarii din Forțele Navale, poliță valabilă până la 27 octombrie 2025.

Nouă schimbare la RCA - Prioritate la plata despăgubirilor pentru anumite cazuri CITEȘTE ȘI Nouă schimbare la RCA - Prioritate la plata despăgubirilor pentru anumite cazuri

Profit.ro a transmis însă, în luna februarie a acestui an, că patronul unei firme de brokeraj în domeniul asigurărilor este urmărit penal pentru infracțiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată și uz de fals în formă continuată, cu acuzația că și-ar fi pus angajații să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparțin ISU București-Ilfov - VEZI MAI JOS

În urma unui control inopinat, instituția susține acum că a constatat opt fapte contravenționale, printre care "lipsa asigurării continuității administrării și conducerii activității brokerului".

Este arătat și că, în februarie, Gheorghiu Iulian-Valentin a fost arestat preventiv. "Măsura arestului preventiv a fost confirmată de compania de brokeraj prin e-mail, menționându-se totodată că a fost realizată o percheziție la sediul acesteia, ocazie cu care au fost ridicate echipamentele IT și documentele interne", este explicat.

VIDEO Noi imagini inedite - Grupul austriac PORR avansează puternic cu tunelurile în galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești. Compania lucrează nonstop CITEȘTE ȘI VIDEO Noi imagini inedite - Grupul austriac PORR avansează puternic cu tunelurile în galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești. Compania lucrează nonstop

Iulian Valentin Gheorghiu este unul dintre asociați și conducătorul executiv al FAST Broker.

"În perioada supusă verificării (01.12.2023 -05.03.2024) nu au fost emise/semnate hotărâri ale asociaților și nici nu au fost comunicate ASF documente cu privire la desemnarea/propunerea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuțiile de administrator și conducător executiv", mai este argumentată decizia de retragere a autorizației.

Despăgubire uriașă plătită anul trecut după ce o locuință asigurată a luat foc. Este cea mai mare sumă din ultimii 5 ani CITEȘTE ȘI Despăgubire uriașă plătită anul trecut după ce o locuință asigurată a luat foc. Este cea mai mare sumă din ultimii 5 ani

Compania a explicat faptul că la percheziții, la care au participat circa 25 de ofițeri, au fost confiscate inclusiv echipamente IT, rezultând imposibilitatea transmiterii cu celeritate a faptului că Iulian Valentin Gheorghiu, administratorul și directorul executiv al societății, a fost limitat în exercitarea funcțiilor pe care le avea în cadrul companiei, dar că au fost făcute demersuri de reluare a activității normale a companiei, prin achiziția de tehnologie IT și reorganizarea activității astfel încât să suplinească absența de la birou a administratorului. Compania arată că, de asemenea, s-au întreprins acțiuni pentru recrutarea și angajarea unui nou director executiv și a personalului care să susțină reorganizarea activității în vederea eficientizării proceselor și s-au făcut modificări în actul constitutiv al companiei referitoare la schimbarea administratorului. Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost notificată referitor la aceste schimbări, fiind depuse și toate documentele necesare avizării conducerii executive, compania completând că "așteptăm un răspuns prompt în vederea conformării activității companiei noastre".

ASF a fost însă nemulțumită de aceste explicații și a punctat faptul că firma de brokeraj trebuia să se asigure că actele sunt transmise fără întârzieri nejustificate pentru aprobarea unei alte persoane care să preia/îndeplinească atribuțiile de administrator și conducător executiv.

FOTO Timișoara cumpără noi tramvaie de la Bozankaya, acum schimbând culorile, după prima serie achiziționată în ultimii peste 30 de ani CITEȘTE ȘI FOTO Timișoara cumpără noi tramvaie de la Bozankaya, acum schimbând culorile, după prima serie achiziționată în ultimii peste 30 de ani

"Astfel, deși Compania de brokeraj a fost atenționată asupra faptului că administratorul și conducătorul executiv se află în imposibilitatea de exercitare a atribuțiilor, motiv pentru care era necesar să fie luate măsuri, au fost invocate în obiecții demersuri ale organelor de anchetă, precum și demersuri organizatorice care au îngreunat activitatea curentă. Cu toate acestea, în perioada 2.02.2024-5.03.2024, Compania de brokeraj a distribuit un număr de 373 de contracte de asigurare noi, fără a acorda prioritate demersurilor necesare pentru îndeplinirea prevederilor legale privind menținerea condițiilor de autorizare.

Mai mult, prin simpla transmitere a unor documente nu se poate considera că obligația legală este îndeplinită, atât timp cât persoanele propuse trebuie să îndeplinească anumite cerințe de natură profesională și probitate morală, elemente avute în vedere în procesul de evaluare și ulterior aprobare din partea A.S.F.", este argumentul instituției.

Neregula ar fi trebuit sancționată doar cu interzicerea temporară a activității, dar ASF s-a uitat la istoricul firmei și a ajuns la următoarea concluzie:

"Fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă și interzicerea temporară a activității.

VIDEO Producător chinez de vehicule electrice pregătește o mașină zburătoare CITEȘTE ȘI VIDEO Producător chinez de vehicule electrice pregătește o mașină zburătoare

În stabilirea atragerii răspunderii contravenționale a Companiei de brokeraj și în stabilirea sancțiunii s-au luat în considerare aspecte privitoare la natura și gravitatea faptelor contravenționale constatate.

Totodată, în stabilirea sancțiunii s-a ținut cont de principiul proporționalității și de toate circumstanțele relevante ale săvârșirii faptei, atât din perspectiva activității desfășurate de Compania de brokeraj în ansamblul pieței de asigurări, cât și a supravegherii pieței de asigurări, inclusiv de cota de piață deținută de aceasta, respectiv:

• cota de piață la trimestrul IV 2023, calculată în funcție de volumul total al primelor de asigurare distribuite și raportată la piața de asigurări, este de 0,18%;
• la data de 31.12.2023, valoarea primelor de asigurare distribuite a fost de 26.415.074 de lei, iar veniturile realizate au fost în sumă de 4.410.117 de lei.

Totodată, s-a avut în vedere conduita inadecvată a Companiei de brokeraj manifestată în timp, inclusiv faptul că în ultimii 3 ani Compania de brokeraj a fost sancționată de către A.S.F. cu amendă în cuantum de 21.800 de lei.

VIDEO Tren în teste pe podul de la Grădiștea. După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu CITEȘTE ȘI VIDEO Tren în teste pe podul de la Grădiștea. După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu

Având în vedere că legea prevede sancționarea cu interzicerea temporară a desfășurării activității simultan cu amendă, aplicarea unei astfel de măsuri ar fi insuficientă din perspectiva protecției asiguraților, dată fiind gravitatea faptelor constatate coroborate cu existența unei conduite inadecvate care face incompatibilă menținerea în piața de asigurări a distribuitorului.

Față de motivele de fapt și de drept arătate, în scopul apărării drepturilor asiguraților și al promovării stabilității activității de asigurare în România, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei de brokeraj FAST BROKERS - BROKER DE ASIGURARE-REASIGURARE - S.R.L.".

Împotriva prezentei decizii, compania de brokeraj poate formula contestație la Curtea de Apel București. Contestația nu suspendă însă, pe timpul soluționării acesteia, măsurile dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Profit.ro a transmis, în luna februarie a acestui an, că patronul unei firme de brokeraj în domeniul asigurărilor este urmărit penal pentru infracțiuni de instigare la fraudă informatică în formă continuată și uz de fals în formă continuată, cu acuzația că și-ar fi pus angajații să introducă date nereale în platforma Webtool cu privire la autovehicule care aparțin ISU București-Ilfov.

ANPC, discuție cu TAROM, Wizz Air și HiSky înantea noului sezon estival. La cât au ajuns compensațiile către turiști CITEȘTE ȘI ANPC, discuție cu TAROM, Wizz Air și HiSky înantea noului sezon estival. La cât au ajuns compensațiile către turiști

Acuzația este că, pentru a obține un sume de bani mai mari, el ar fi trecut în acte că autovehiculele asigurate nu erau înmatriculate, pentru ca polița emisă de către o mare companie de asigurări pentru acestea să aibă un tarif mic ulterior, modifica polițele emise, trecând valori mai mari pe primele de asigurare emise pentru autovehiculele ISU.

A fost arătat la acea dată că este vorba de Iulian Valentin Gheorghiu, șeful FAST Brokers.

CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Mișcări pe piața RCA. Apare un nou jucător, controlat de fondatorul Superbet, care va începe să vândă polițe chiar de săptămâna viitoare. Sunt pregătite și primele oferte ale bulgarilor de la Dallbogg

Intermediarul a fost înființat în anul 2002, are un capital social de 200.000 lei și îi are ca acționari pe Liliana Gheorghiu - 57,2% și Iulian Valentin Gheorghiu - 42,8%, potrivit termene.ro.

În 2023, brokerul a consemnat un avans al veniturilor din activitatea de brokeraj, de la 4,16 milioane de lei la 4,41 milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor Publice și ASF.

FAST Brokers a încheiat anul 2023 pe locul 75 și o cotă de 0,18% (de la 0,19% în 2022).

În august 2023, brokerul a câștigat o licitație pentru Armată, polița depășind 20 milioane de lei pentru trei ani. Detalii AICI.

De asemenea, la finele anului 2023, brokerul câștigat o procedură de atribuire pentru MApN în valoare de 64 milioane de lei. Detalii AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
fast brokers
autorizatie
retragere