ULTIMA ORĂ Tribunalul București dispune intrarea în faliment și dizolvarea companiei de asigurări City Insurance

ULTIMA ORĂ Tribunalul București dispune intrarea în faliment și dizolvarea companiei de asigurări City Insurance
scris 9 feb 2022

Tribunalul București a admis cererea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance, compania de asigurări urmând să fie dizolvată.

"Admite cererea Autorității de Supraveghere Financiară și, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind
procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA. (...) În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență dispune dizolvarea societății debitoare și ridică administratorilor societății de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a administra bunurile acesteia și de a dispune de ele", se arată în decizia instanței.

Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente CITEȘTE ȘI Cefin Trucks, cu afaceri de aproape 90 milioane euro, anunță strategia pe 2022: digitalizare, servicii financiare, creșterea eficientă a vânzărilor, expansiunea rețelei de service. Ford Trucks - lider de piață pe mai multe segmente

Conform legii și deciziei instanței, deținătorii de polițe RCA au, de la declararea falimentului, 30 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA și 90 de zile pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situația în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliță de asigurare în vigoare. Sumele vor fi plătite prin Fondul de Garantare a Asiguraților.

Potrivit deciziei judecătorilor, în baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancțiunea nulității, acționarilor semnificativi ai societății de asigurare/reasigurare City Insurance sau persoanelor care au deținut funcții de conducere să înstrăineze acțiunile deținute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorității de Supraveghere Financiară și fără aprobarea judecătorului-sindic.

În plus, în temeiul art. 253 alin. 1 și 2 din Legea nr.85/2014, instanța dispune indisponibilizarea acțiunilor deținute de acționarii semnificativi ai societății City Insurance sau de persoanele care au deținut funcții de conducere în registrele speciale de evidență ținute de societatea de asigurare/reasigurare debitoare sau în registrele independente.

Totodată, instanța a dat dispoziție tuturor băncilor la care City Insurance are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligația de înștiințare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Sigilarea bunurilor din averea companiei de asigurări revine în sarcina lichidatorului judiciar, conform Agerpres.

"În baza art. 252 din Legea nr. 85/2014 pune în vedere lichidatorului judiciar să comunice, de îndată, deschiderea procedurii de faliment părților interesate, Autorității de Supraveghere Financiară, Fondului de garantare, precum și oficiului registrului comerțului unde este înregistrată societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în vederea efectuării mențiunii 'societate de asigurare/reasigurare în faliment'. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei în sarcina lichidatorului judiciar. Pune în vedere debitorului că este obligat să depună în 10 zile de la pronunțarea prezentei hotărâri, la dosarul cauzei, actele și informațiile prevăzute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În cazul în care debitoarea nu va depune actele și informațiile arătate devin aplicabile dispozițiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014", a mai stabilit instanța.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022.

Decizia nu este definitivă și se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

Pe 17 septembrie 2021, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance și a solicitat deschiderea procedurii falimentului.

În perioada 2014 - 2021, ASF a impus societății City Insurance SA, dar și conducerii societății mai multe sancțiuni, respectiv amenzi în valoare totală de 18.736.666 lei, și a emis o decizie de majorare de capital de solvabilitate de 16.500.000 de euro. 

viewscnt
Afla mai multe despre
tribunalul bucurești
city insurance