Asociația Română a Băncilor îi cere președintelui Iohannis să trimită la CCR legea dării în plată

Asociația Română a Băncilor îi cere președintelui Iohannis să trimită la CCR legea dării în plată
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 apr 2016

Reprezentanții Asociației Române a Băncilor au transmis o scrisoare către președintele Klaus Iohannis în care îi cer să solicite Curții Constituționale exercitarea controlului de constituționalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prin prezentul Memoriu, comunitatea bancară vă adresează rugămintea, în virtutea prerogativelor pe care le aveți în temeiul articolului 146, lit. a) teza întâi din Constituție și art. 15-18 din Legea 47/1992 să sesizați Curtea Constituțională. (...) Vă rugăm, domnule președinte, să solicitați CCR exercitarea controlului de constituționalitate al legii privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite", se arată într-un memoriu trimis șefului statului și înregistrat la Biroul Permanent al Camerei Deputaților, spre informare, scrie News.ro

Potrivit semnatarilor scrisorii, demersul lor se justifică prin ”numeroase argumente în sensul că legea în forma adoptată aduce atingeri drepturilor constituționale ale tuturor instituțiilor de credit și membre ale ARB”.

"În viziunea comunității bancare legea este neconstituțională din multiple perspective care țin atât de incompatibilitatea legii cu Constituția - încălcări ale principiului neretroactivității, ale principiului previzibilității și accesibilității normei legale, ale principiului libertății economice și ale principiului garantării proprietății, dar și de antinomiile legii cu dreptul comun civil și dreptul comun de procedură. Criticile de neconstituționalitate a legii au fost expuse atât în cererea de reexaminare formulată de președintele României, precum și în punctele de vedere adresate Parlamentului de către Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii", se mai arată în solicitarea Asociației Române a Băncilor.

Săptămâna trecută, deputații au dat votul final în plen pentru Legea privind darea în plată, pe care au aprobat-o aproape în unanimitate, doar cu o abținere, Camera Deputaților fiind for decizional.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
darea in plata
arb