Autoritățile poloneze vor să modifice proiectul Legii convertirii în zloți a creditelor ipotecare în valută

Autoritățile poloneze vor să modifice proiectul Legii convertirii în zloți a creditelor ipotecare în valută
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 apr 2016

Băncile din Polonia ar putea obține permisiunea de a extinde cu câțiva ani perioada în care vor trebui să achite costurile convertirii în zloți a creditelor ipotecare în valută, a anunțat, vineri, purtătorul de cuvânt al președinției poloneze, Marek Magierowski, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare în franci, contractate în principal în perioada 2007 - 2008, când zlotul polonez era relativ puternic în raport cu francul. În prezent, o parte dintre aceștia au probleme la rambursare, în condițiile în care francul elvețian s-a apreciat cu 80% în raport cu zlotul.

În ianuarie, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a prezentat un proiect de act normativ destinat să îi ajute pe cei care au credite ipotecare în franci, urmând ca băncile să suporte costurile convertirii creditelor în zloți. Administrația prezidențială nu a estimat însă care vor fi costurile acestui plan, care urmau să fie calculate de Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar. Creditele ipotecare în franci elvețieni reprezintă 14% din totalul creditelor din sectorul bancar și sunt echivalente cu 8% din produsul intern brut al Poloniei.

"Cancelaria prezidențială lucrează la modificarea proiectului de lege. Una din opțiuni o reprezintă extinderea cu câțiva ani a perioadei în care vor trebui să achite costurile convertirii în zloți a creditelor ipotecare în valută", a afimat Marek Magierowski.

Autoritatea de Reglementare din Sectorul Financiar (KNF) a avertizat că adoptarea legii ar putea costa băncile aproximativ 70 de miliarde de zloți (18,6 miliarde de dolari), până la de opt ori profitul sistemului bancar, punând în pericol stabilitatea sistemului financiar al țării.

Iohannis a trimis la reexaminare legea Comitetului de Supraveghere ce va fi condus de Isărescu CITEȘTE ȘI Iohannis a trimis la reexaminare legea Comitetului de Supraveghere ce va fi condus de Isărescu

Postul local de radio RMF FM a anunțat vineri, citând surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, că modificarea proiectului de lege va include o prevedere conform căreia Banca Centrală a Poloniei sau Fondul de Garantare ar putea împrumuta bani băncilor pentru conversie. Această prevedere va permite băncilor să extindă cu 20-30 de ani perioada în care vor trebui să achite costurile convertirii în zloți a creditelor ipotecare în valută.

Recent, Parlamentul Poloniei a aprobat legea care prevede taxarea anuală cu 0,44% a activelor băncilor și companiilor de asigurări, care va duce la buget 4,4 miliarde de zloți (1,1 miliarde de dolari).

Legea se va aplica băncilor interne, sucursalelor băncilor străine, diviziilor instituțiilor de creditare, caselor de economii, asiguratorilor și reasigurătorilor.

În Polonia, sectorul bancar și cel de retail sunt controlate de companii străine, cum ar fi UniCredit, Santander, Commerzbank, Raiffeisen și BCP.

Băncile se află sub presiune din cauza ratelor scăzute ale dobânzilor, iar investitorii sunt îngrijorați de posibilitatea adoptării unei legi privind conversia în zloți a creditelor în valută. Criticii susțin că impunerea unor noi taxe în sectorul bancar și cel de retail vor avea consecințe nedorite, deoarece costurile vor fi suportate de clienți. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
zloti
polonia