BAAR: Peste 15.000 de asigurări RCA în vigoare au fost încheiate de firme radiate de la Registrul Comerțului

BAAR: Peste 15.000 de asigurări RCA în vigoare au fost încheiate de firme radiate de la Registrul Comerțului
scris 14 feb 2020

Peste 15.000 polițe de răspundere civilă auto (RCA) în vigoare au fost încheiate de firme radiate de la Registrul Comerțului, arată o analiză realizată de către specialiștii Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

"O posibilă cauză o reprezintă neîndeplinirea de către proprietarii/deținătorii reali ai vehiculelor asigurate a obligației legale de transcriere a acestora pe numele lor. Un alt motiv este neîndeplinirea obligațiilor legale de notificare a propriilor asigurători RCA privind schimbarea dreptului de proprietate, de către persoane care înstrăinează vehicule", explică reprezentanții BAAR.

Conform analizei citate, din totalul celor mai mult de 15.000 de asigurări RCA în vigoare încheiate de firme radiate de la Registrul Comerțului, la data de 20 noiembrie 2019, în 6.653 de cazuri asigurații aveau calitatea de proprietar, iar în 8.843 pe cea de utilizator. Până la data respectivă, se înregistrase un număr de 88 de daune, scrie Agerpres.

Abonamentele la YouTube TV nu se mai pot face prin App Store CITEȘTE ȘI Abonamentele la YouTube TV nu se mai pot face prin App Store

În viziunea specialiștilor BAAR, printre efectele nerespectării obligațiilor legale se află: facilitarea evaziunii prin neplata impozitului pe mijloacele de transport de către adevărații proprietari, dificultăți în stabilirea dreptului la despăgubire al persoanei prejudiciate în baza unei polițe RCA emise pentru un vehicul al cărui deținător real nu este cel din polița de asigurare și actele vehiculului, dificultăți în identificarea adevăratului deținător al vehiculului supus obligației de asigurare, dificultăți în efectuarea regresului împotriva persoanelor vinovate în anumite cazuri prevăzute de lege, respectiv aplicarea de malus unor persoane care nu mai sunt deținătoarele de drept ale vehiculelor implicate în accidente în cazurile în care aceste persoane încheie asigurări RCA pentru alte vehicule dobândite ulterior, precum și îngreunarea identificării persoanelor care săvârșesc infracțiuni sau contravenții cu privire la circulația pe drumurile publice sau în timpul comiterii altor infracțiuni săvârșite cu intenție în scopul tragerii lor la răspundere conform legii.

BAAR este o asociație profesională, de drept privat, independentă și autonomă a tuturor societăților de asigurare, indiferent de forma de organizare și de statut.

viewscnt
Afla mai multe despre
baar
rca