Banca Angliei renunță la un model depășit al previziunilor privind inflația, după o revizuire a fostului președinte al Rezervei Federale americane Ben Bernanke

Banca Angliei renunță la un model depășit al previziunilor privind inflația, după o revizuire a fostului președinte al Rezervei Federale americane Ben Bernanke
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 apr 2024

Banca Angliei a anunțat o revizuire a previziunilor sale privind inflația care are loc ”o dată la o generație”, în urma unei revizuiri mult așteptate efectuată de fostul președinte al Rezervei Federale, Ben Bernanke, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Analiza – inițiată după criticile la adresa politicii băncii centrale pe fondul inflației în spirală – stabilește 12 recomandări pe care guvernatorul BOE, Andrew Bailey, a declarat că banca s-a angajat să le implementeze, scrie News.ro.

Investițiile străine directe au scăzut CITEȘTE ȘI Investițiile străine directe au scăzut

Bailey a declarat pentru CNBC că a fost ”de neprețuit” să compare perspectiva politicii americane cu a sa.

”Aceasta este o oportunitate apărută o dată la o generație de a ne actualiza previziunile și de a ne asigura că sunt potrivite pentru lumea noastră mai incertă”, a spus Bailey.

Recomandările lui Bernanke sunt organizate în trei domenii cheie: îmbunătățirea infrastructurii de prognoză a băncii, sprijinirea procesului decizional în cadrul Comitetului de politică monetară (MPC) și o mai bună comunicare a riscurilor economice către public.

Prevederile includ eliminarea sistemului de prognoză ”grafic evantai” de lungă durată al băncii și introducerea unui cadru de prognoză reînnoit.

Graficul în evantai - care arată o serie de posibile puncte de date viitoare - a fost folosit de multă vreme de bancă pentru a prezenta distribuția probabilității care stă la baza previziunilor sale de inflație.

Modelul s-a confruntat cu critici grele în ultimii ani pentru că nu a reușit să țină evidența cu precizie a presiunilor inflaționiste, iar revizuirea a concluzionat că diagramele în evantai ”și-au depășit utilitatea” și ”ar trebui eliminate”.

Bernanke nu a recomandat previziunile în stilul Fed, care au fost introduse în SUA după criza financiară globală, pentru a permite fiecărui membru să-și traseze cursul politicii, inflația, PIB-ul real și ocuparea forței de muncă.

Dar el a sugerat un nou model care reflectă mai bine opiniile diferite ale membrilor comitetului și modul în care așteptările inflaționiste pot deveni ”dezancorate”.

El a menționat, de asemenea, că BOE se bazează în prezent mai mult pe o prognoză centrală decât alte bănci centrale și a spus că analiza sa ar trebui completată cu o gamă mai largă de scenarii alternative care ”ajuta publicul să înțeleagă mai bine motivele alegerii politicii”.

Astfel de scenarii pot include efectele diferitelor alegeri politice sau șocuri globale neașteptate.

Sugestia a venit ca parte a unui set mai larg de recomandări cu privire la modul în care banca își poate îmbunătăți comunicarea cu publicul, își poate simplifica declarația de politică și reduce repetitivitatea.

Lufthansa și Austrian Airlines își suspendă zborurile spre Teheran până pe 18 aprilie CITEȘTE ȘI Lufthansa și Austrian Airlines își suspendă zborurile spre Teheran până pe 18 aprilie

Analiza a mai spus că banca ar trebui să meargă mai departe cu modernizarea actuală a software-ului pe care îl folosește pentru a gestiona și manipula datele ca ”o prioritate înaltă”.

Analiza lui Bernanke a fost lansată vara trecută pentru a evalua eforturile băncii de a proiecta cu exactitate uriașa creștere a inflației la nivel global după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Banca a fost criticată pe scară largă pentru că este prea lentă pentru a majora ratele dobânzilor, ceea ce înseamnă că ulterior a trebuit să-și ridice rata principală a dobânzii băncii la un maxim din ultimii 15 ani, de 5,25%.

În condițiile în care inflația scade mai repede decât anticipase MPC, unii economiști au susținut că banca comite aceeași greșeală în direcția opusă, reducând dobânzile prea încet.

Bernanke a adăugat că rolul său de președinte al Fed în timpul crizei financiare globale a evidențiat rolul critic al politicii monetare asupra economiei reale, dar a adăugat că revizuirea nu a făcut ”nicio judecată” asupra recentelor decizii ale BOE.

”Efectele sectorului financiar asupra economiei merg dincolo de ratele dobânzilor. Credibilitatea este importantă. Asumarea riscurilor este importantă”, a spus el pentru CNBC.

El a mai spus că dificultățile de prognoză nu sunt exclusiv pentru BOE, dar a adăugat că speră ca banca să tragă lecții adecvate din experiență.

Analiza a recomandat băncii să adopte o abordare treptată a implementării noilor măsuri, începând cu îmbunătățirea infrastructurii sale de prognoză. Apoi, ar trebui să treacă ”cu precauție” la adoptarea de modificări în elaborarea politicilor și comunicărilor sale, a spus acesta.

Viitorul viceguvernator al BOE, Clare Lombardelli, a fost însărcinat să conducă implementarea acestor recomandări atunci când își va ocupa locul în iulie. Banca a spus că va oferi o actualizare cu privire la modificările propuse, până la sfârșitul anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca angliei
inflatie