Banca centrală a Chinei reduce în mod neașteptat dobânda cheie la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani

Banca centrală a Chinei reduce în mod neașteptat dobânda cheie la cel mai mic nivel din ultimii 10 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2023

Relația Chinei cu Rusia a deveni mai profundă în ultimii ani, ambele țări împărtășind un obiectiv similar în a contesta și a demonta ceea ce consideră că este dominația Occidentului, sau, în opinia lor, a SUA, în afacerile globale, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dinamica dintre Beijing și Moscova este însă mai nuanțată decât pare la suprafață, cu dezechilibre de putere și conflicte de interese, mai ales de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, dezechilibrând ordinea economică globală, scrie Hotnews.ro.

Heineken schimbă conducerea din România CITEȘTE ȘI Heineken schimbă conducerea din România

Unii analiști au asemănat relația cu povestea ”Goldilocks” în care se caută o cale de mijloc, China dorind ca aliatul său, Rusia, să nu fie nici prea puternică, când ar putea provoca Beijingul, nici prea slabă, pentru că ar lăsa China izolată ideologic față de vest.

Deși Beijingul a avut grijă să nu critice Rusia în timpul războiului și să rămână un aliat, a reușit să-și exploateze relația privilegiată cu Moscova, știind că Rusia are nevoie disperată de un prieten puternic și un partener comercial pentru exporturile sale de mărfuri, cum ar fi petrolul și metalele, ale căror vânzări sunt vitale pentru menținerea economiei Rusiei și a războiului pe linia de plutire.

Analiștii politici spun că China nu are niciun interes să vadă Rusia slăbită într-o mare măsură și nu dorește ca Rusia să fie învinsă în război, deoarece acest lucru face, de asemenea, ca China să pară mai slabă.

De asemenea, ar putea fi văzut că încurajează Occidentul și provoacă instabilitate politică în Rusia, în esență curtea din spate a Chinei.

”China trebuie să găsească un echilibru între menținerea Rusiei cât mai slabă posibil pentru a se asigura că nu reprezintă o amenințare pentru China, asigurându-se totodată că Rusia poate fi încă un iritant pentru rivalii lor comuni, democrațiile occidentale conduse de Statele Unite, ” a declarat Etienne Soula, analist de cercetare la Alianța pentru Asigurarea Democrației din cadrul German Marshall Fund al SUA, pentru CNBC.

”China, la fel ca mulți europeni, va dori, de asemenea, să evite un colaps total al Rusiei, cu riscurile de proliferare nucleară pe care le-ar putea prezenta.

În plus, și spre deosebire de europeni, China ar putea dori, de asemenea, să evite impresia că democrațiile occidentale ”au învins” Rusia”, a adăugat Soula, spunând că acest lucru ar putea avea consecințe negative și pentru Beijing.

”Narațiunea Chinei despre propria sa ascensiune în centrul guvernării globale depinde de ideea potrivită căreia democrațiile occidentale, și în special Statele Unite, sunt în declin ireversibil.

Electromagnetica, care livrează și stații de încărcare a automobilelor electrice, și-a înjumătățit profitul net semestrial CITEȘTE ȘI Electromagnetica, care livrează și stații de încărcare a automobilelor electrice, și-a înjumătățit profitul net semestrial

Dacă aceste țări înving una dintre cele mai mari autocrații din lume, un membru al Consiliului de Securitate cu arme nucleare, prin război de proximitate, fără măcar să se implice în teren, ar fi un mare regres pentru povestea pe care China încearcă să o spună lumii despre viitor, ” a spus Soula.

CNBC a contactat Ministerul de Externe al Chinei pentru comentarii și așteaptă un răspuns.

China este văzută de observatorii internaționali ca fiind una dintre puținele țări care și-ar putea exercita influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit la începutul acestui an, salutând legăturile lor economice și politice aprofundate și ”prietenia” lor ca lideri.

Mai târziu, China a trimis reprezentanți în Ucraina, deoarece urmărește să-și impulsioneze propriul plan de pace pentru regiune, unul cu ambiție mare, dar lipsit de substanță.

Analiștii au spus la acea vreme că Beijingul era mai interesat să se poziționeze ca intermediar de pace pe scena globală decât să pună capăt războiului.

Dar unii analiști politici cred că sprijinul tacit al Chinei pentru Rusia după invadarea Ucrainei arată de fapt că Beijingul este dispus să-și riște propria poziție economică și geopolitică, până la o anumită limită, arătând că dinamica puterii dintre Rusia și China nu este atât de clară.

Ei se întreabă, de asemenea, cât de multă putere are China pentru a consolida sau slăbi economia Rusiei.

Iuri Poita, șeful secției Asia la New Geopolitics Research Network, cu sediul la Kiev, a spus că este în principal de acord cu teoria ”Goldilocks”, că China încearcă să echilibreze cu grijă sprijinul său pentru Rusia, menținând-o totodată la distanță, dar a pus sub semnul întrebării măsura în care China ar putea întări Moscova.

Compa Sibiu își dublează profitul la S1 CITEȘTE ȘI Compa Sibiu își dublează profitul la S1

”De fapt, China nu poate face Rusia mai puternică fără a pune în pericol interesele chineze”, a spus el pentru CNBC.

China ar putea furniza Rusiei tehnologie militară de înaltă tehnologie sau componente cu dublă utilizare, cum ar fi semiconductori, de exemplu, a spus el, dar se teme de sancțiunile occidentale asupra firmelor chineze: ”Să ne imaginăm cum ar putea face Rusia mai puternică, oferind Rusiei un nivel ridicat de tehnologie din punct de vedere militar. Ar dăuna cu siguranță economiei chineze din cauza sancțiunilor severe [cu care s-ar confrunta dacă ar face acest lucru]”, a spus el.

China cântărește riscurile

Pentru unii observatori ai relației chino-ruse, Beijingul a acordat Moscovei mai mult sprijin decât se aștepta de la izbucnirea războiului, un conflict care a perturbat comerțul global și securitatea energetică și alimentară.

China a mers deja suficient de departe cu Rusia pentru a-și risca propria reputație, a remarcat un analist, spunând că a arătat că Beijingul era dispus să riște capitalul geopolitic pentru a-și ajuta aliatul.

”Nu văd nicio dovadă că China încearcă să-și extindă puterea asupra Rusiei, pentru a o face un partener junior”, de la începutul războiului, a declarat pentru CNBC Jude Blanchette, care deține Catedra Freeman în Studii Chineze la Centrul pentru Strategic și Studii internaționale.

”Mi se pare că China a fost cea dispusă să plătească un preț de reputație economică diplomatică cu Europa, împreună cu Statele Unite, pentru a continua să sprijine Rusia. Așa că... dacă te-ai uita la Rusia și la modul în care China s-a poziționat față de Rusia de la izbucnirea războiului, aș spune că Putin este cel care a reușit să obțină sprijin și concesii din China împotriva celorlalte interese ale Chinei”, a arătat aceasta.

Blanchette a spus că a avut probleme să găsească dovezi că China creează ”un stat client” din Rusia, atunci când mișcarea rațională a Beijingului ar fi să se distanțeze de Rusia, ”având în vedere că este un activ toxic”.

”Nu văd dovezi de ansamblu că China se retrage din cameră, sunt atenți la sancțiuni, nu vor ca firmele chineze să fie prinse în sancțiuni secundare. Dar asta înseamnă doar că există un plafon pentru cât de mult va sprijini China Rusia, caut cuvântul și mi se pare că Beijingul este dispus să facă niște eforturi destul de semnificative pentru a sprijini Moscova din punct de vedere diplomatic, reputațional și economic, în timp ce se angajează în acest război incredibil de costisitor și riscant”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a chinei
dobanda