Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul Georgia. Ce se întâmplă de acum încolo

Donald Trump, pus sub acuzare pentru a patra oară, în statul Georgia. Ce se întâmplă de acum încolo
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 aug 2023

Fostul președinte american Donald Trump este vizat de un al patrulea set de acuzații penale de amploare, după ce un mare juriu din Georgia a emis, luni, un rechizitoriu în care îl acuză de eforturi pentru a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în fața democratului Joe Biden, relatează Reuters și AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Acuzațiile, formulate de procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, se adaugă problemelor juridice cu care se confruntă Donald Trump, favorit în cursa pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidențiale din 2024, scrie News.ro.

VIDEO&FOTO Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare și fugit în Italia, a fost adus în România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Darius Vâlcov, condamnat la 6 ani de închisoare și fugit în Italia, a fost adus în România

Rechizitoriul din Georgia, care se întinde pe 98 de pagini, enumeră 19 inculpați și 41 de capete de acuzare în total.

Toți inculpații sunt acuzați de extorcare (racketeering), o acuzație folosită adesea pentru a-i viza pe membrii grupurilor de crimă organizată și care prevede o pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Printre ceilalți inculpați se numără Mark Meadows, fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, și avocații Rudy Giuliani și John Eastman.

"Trump și ceilalți inculpați acuzați în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut și s-au alăturat cu bună știință și în mod deliberat unei conspirații pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump", se arată în rechizitoriu.

CAZUL A PORNIT DE LA O CONVORBIRE TELEFONICĂ

Cazul provine de la o convorbire telefonică din 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe cel mai înalt oficial electoral din Georgia, Brad Raffensperger, să "găsească" suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa la limită în acest stat. Raffensperger a refuzat să facă acest lucru.

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite patru zile mai târziu, într-o încercare nereușită de a împiedica legislatorii să certifice victoria lui Biden.

Ancheta lui Willis s-a bazat pe mărturiile unor consilieri ai lui Trump, inclusiv Giuliani, care i-au îndemnat pe legislatorii statului Georgia, în decembrie 2020, să nu certifice alegerile, și ale unor oficiali republicani ai statului, precum Raffensperger și guvernatorul Brian Kemp, care au refuzat să dea curs afirmațiilor false ale lui Trump privind alegerile.

Companiile aeriene și hotelurile încearcă să atragă noi clienți prin oferirea de experiențe CITEȘTE ȘI Companiile aeriene și hotelurile încearcă să atragă noi clienți prin oferirea de experiențe

În timp ce mulți oficiali republicani s-au făcut ecoul afirmațiilor false ale lui Trump privind alegerile, Kemp și Raffensperger au refuzat să facă acest lucru. Raffensperger a declarat că nu a existat nicio bază factuală pentru obiecțiile lui Trump, în timp ce Kemp a certificat rezultatele alegerilor în ciuda presiunilor din interiorul partidului său.

CE CONȚINE ACTUL DE ACUZARE

Actul de acuzare citează o serie de infracțiuni pe care Trump sau asociații săi le-ar fi comis, inclusiv mărturia falsă în fața legislatorilor că a avut loc o fraudă electorală, precum și îndemnarea funcționarilor statului să își încalce jurământul de credință prin modificarea rezultatelor alegerilor.

Procurorii au citat, de asemenea, încălcarea unui sistem de vot într-un comitat rural din Georgia și hărțuirea unui lucrător electoral care a devenit centrul teoriilor conspirației.

Totodată, se menționează un presupus plan de subminare a procesului electoral din SUA prin prezentarea de liste false de electori, persoane care alcătuiesc Colegiul electoral ce alege președintele și vicepreședintele.

Actul de acuzare depășește granițele statelor: consilierii lui Trump, inclusiv Giuliani și Meadows, au promovat conspirația prin apelarea oficialilor din Arizona, Pennsylvania și din alte state, încercând să schimbe rezultatul în aceste state, potrivit actului de punere sub acuzare.

Trump neagă orice abatere și o acuză pe procuroarea Willis, o democrată, că are o motivație politică.

INCULPAȚII TREBUIE SĂ SE PREDEA PÂNĂ LA 25 AUGUST

Procurorarea, care investighează cazul din 2021, a declarat că dorește un proces "în termen de șase luni".

Între timp, au fost emise 19 mandate de arestare, iar inculpații au termen până vineri, 25 august, pentru a se preda instanțelor de stat, potrivit mai multor instituții media americane.

Un mare juriu din Atlanta, capitala acestui stat din sud-estul țării, a aprobat rechizitoriul după o zi de declarații ale martorilor chemați de procuratură. Acest juriu, format din cetățeni cu prerogative care le permit să desfășoare o anchetă, a fost convocat de Fani Willis, care investighează cazul din 2021, pentru a stabili dacă există suficiente probe pentru a-l pune sub acuzare pe Donald Trump, în special pentru fraudă și ingerință electorală.

Turcia a raportat un excedent de cont curent, pentru prima dată în ultimele 20 de luni CITEȘTE ȘI Turcia a raportat un excedent de cont curent, pentru prima dată în ultimele 20 de luni

Ancheta a fost declanșată de un apel telefonic în ianuarie 2021 al lui Donald Trump - a cărui înregistrare a fost făcută publică - în care acesta îi cerea unui înalt funcționar local să "găsească" cele aproximativ 12.000 de buletine de vot pe numele său de care avea nevoie pentru a câștiga alegerile prezidențiale din statul Georgia.

Pentru a preveni eventuale presiuni sau violențe, bariere de securitate fuseseră instalate luni în fața tribunalului din Atlanta.

După ce inculpații din Georgia au fost puși sub acuzare de către marele juriu, aceștia urmează să fie inculpați oficial, ceea ce reprezintă citirea în instanță a acuzațiilor. Inculpaților li se cere, de asemenea, să spună cum pledează - vinovat sau nevinovat.

Avocatul lui Trump ar putea cere instanței să renunțe la punerea sub acuzare, dar acesta ar putea pleda nevinovat fără a se prezenta în instanță.

De asemenea, va fi stabilită și cauțiunea. Ca și până acum, probabil că Trump va fi eliberat, în schimbul promisiunii de a se întoarce pentru a face față acuzațiilor la proces.

REACȚIA LUI TRUMP

Trump a atacat-o din nou pe procuroare într-un comunicat de campanie, luni seara, numind-o "partizan turbat" care servește interesele președintelui democrat Joe Biden.

"Willis și-a încetinit în mod strategic ancheta pentru a interfera cât mai mult posibil cu cursa prezidențială din 2024 și pentru a afecta campania lui Trump care este dominant" în sondaje, potrivit unui comunicat care nu menționează în mod explicit inculparea sa.

TRUMP ARE ÎNCĂ TREI DOSARE PENALE

Trump a fost înglodat în probleme juridice de când a părăsit funcția prezidențială, dar a pledat deja nevinovat în celelalte trei dosare penale pe care le are.

El se confruntă cu un proces în statul New York, care va începe la 25 martie 2024, în care este vorba despre o plată către o vedetă porno făcută în schimbul tăcerii, dar disimulată în actele contabile ale campaniei, și cu un alt proces în Florida, care va începe la 20 mai, într-un caz federal de documente clasificate păstrate la domiciliul său după ce nu a mai fost președinte.

Un al treilea act de acuzare, formulat la tribunalul federal din Washington, arată că Trump a încercat în mod ilegal să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020. Data procesului nu a fost încă stabilită.

În afară de cazurile penale, în luna mai, un juriu din New York l-a găsit responsabil pentru abuzuri sexuale și defăimare asupra scriitoarei E. Jean Carroll și i-a acordat acesteia 5 milioane de dolari într-un proces civil. Un nou proces de defăimare, tot în cazul E. Jean Carroll, este programat pentru 15 ianuarie, iar de data aceasta i se cer daune de 10 milioane de dolari. Trump neagă că ar fi comis vreo infracțiune.

Trump urmează să fie judecat în octombrie într-un alt proces civil la New York care îl acuză - pe el și compania familiei sale - de fraudă pentru a obține condiții mai bune de la creditori și asigurători. Compania lui Trump a fost amendată deja cu 1,6 milioane de dolari după ce a fost condamnată pentru fraudă fiscală de un tribunal din New York, în decembrie.

CAMPANIA LUI TRUMP, DEOCAMDATĂ NEAFECTATĂ DE PROCESELE PENALE

Georgia, cândva un fief republican, a devenit unul dintre cele câteva state intens disputate în alegeri și care, din punct de vedere politic, pot determina rezultatul alegerilor prezidențiale.

Trump persistă în a susține în mod fals că a câștigat alegerile din noiembrie 2020, deși zeci de procese în instanță și anchete de stat nu au găsit nicio dovadă care să îi susțină afirmația.

Strategii spun că, deși acuzațiile ar putea consolida sprijinul republicanilor pentru Trump, acestea i-ar putea face rău în alegerile generale de anul viitor, când va trebui să câștige de partea sa mai mulți alegători independenți.

Avansul său în fața rivalilor republicani la președinție s-a mărit de când au fost depuse primele acuzații, la New York, în aprilie, potrivit sondajelor Reuters/Ipsos. Însă, într-un sondaj Reuters/Ipsos din luna iulie, 37% dintre independenți au declarat că aceste cazuri penale fac mai puțin probabil să voteze pentru el, față de 8% care au declarat că este mai probabil să o facă.

Trump este cunoscut pentru faptul că se folosește de tribunale pentru a trage de timp în diferite cazuri, iar urmărirea penală ar putea fi încetinită și mai mult de probleme juridice inedite care decurg din caracterul fără precedent al cazului din Georgia.

Experții juridici spun că o amânare ar putea fi în beneficiul fostului președinte, care încearcă să obțină nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie 2024.

Grupul BYD cere producătorilor auto chinezi să demoleze ”vechile legende” ale pieței globale CITEȘTE ȘI Grupul BYD cere producătorilor auto chinezi să demoleze ”vechile legende” ale pieței globale

Este probabil ca Trump să conteste urmărirea penală, susținând că a fost motivată de prejudecăți politice.

Trump ar putea încerca să mute procesul într-o altă parte a statului, susținând că grupul de jurați din comitatul Fulton, pe care Biden l-a câștigat cu aproximativ 73% din voturi, ar fi părtinitor.

TRUMP NU VA PUTEA SĂ SE AUTOGRAȚIEZE

Procesul de selectare a unui juriu ar putea fi de lungă durată, având în vedere părerile pasionale pe care mulți oameni le au despre fostul președinte și timpul pe care jurații ar trebui să îl dedice procesului. În procesul în curs de desfășurare la Atlanta al rapperului Young Thug, sau Jeffery Lamar Williams, selecția juriului a durat luni de zile.

În cazul în care juriul nu poate ajunge la un verdict unanim, judecătorul poate declara nulitatea procesului.

În cazul în care Trump este condamnat, el va solicita probabil un nou proces, afirmând că rezultatul a fost incompatibil cu probele sau contrar legii.

Însă chiar dacă va câștiga alegerile din 2024, dacă va fi condamnat în Georgia, Trump nu va putea să se autograțieze sau să ceară procuraturii să renunțe la acuzații, întrucât, ca și la New York, acesta este un caz la nivel de stat în Georgia, asupra căruia guvernul federal nu are jurisdicție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
donald trump
acuzare