Banca centrală a Turciei majorează din nou rata dobânzii

Banca centrală a Turciei majorează din nou rata dobânzii
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 mar 2024

Banca centrală a Turciei a majorat joi rata dobânzii cheie, reluând ciclul de înăsprire a dobânzii în încercarea de a controla creșterea prețurilor de consum, la o lună după ce a menținut ratele constante, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un comunicat, banca a precizat că comitetul de politică monetară, a decis să majoreze rata dobânzii de politică monetară de la 45% la 50%”.

FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. \ CITEȘTE ȘI FOTO Austriecii avansează în forță pe autostrada Sibiu-Pitești. "Să nu zicem hop!"

Inflația în ritm anual a accelerat din nou în Turcia în februarie, urcând la 67,1%, de la 64,9% în ianuarie, arată G4Media.ro.

Potrivit institutului turc de statistică, creșterea prețurilor a vizat în special alimentele (+71,1%), transportul (+78%), sănătatea (+81,25%), educația (+91,8%) și hotelurile și restaurantele (+94,8%).

Deși cifrele oficiale sunt ridicate, ele sunt contestate de economiștii independenți de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag), care estimează creșterea anuală a prețurilor de consum la 122%.

De la realegerea președintelui Erdogan, în luna mai, noua echipă aflată la conducerea Băncii Centrale și a Ministerului Economiei a majorat dobânda cheie de la 8,5% la 45%, în încercarea de a reduce inflația.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii februarie, Banca Centrală a Turciei și-a menținut rata cheie la 45%, marcând astfel sfârșitul ciclului de înăsprire monetară.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală a turciei
dobanda