Banca Transilvania: România va dubla ponderea turismului în PIB la 3% până în 2020

Banca Transilvania: România va dubla ponderea turismului în PIB la 3% până în 2020
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2016

Turismul este în continuare un contribuitor extrem de slab la Produsul Intern Brut (PIB), iar joburile din acest sector sunt privite ca ultima opțiune de carieră ținând cont de nivelul scăzut al remunerațiilor. Până în 2020 însă, nivelul redus al riscului terorist și fiscalizarea mai activă ar putea duce însă la dublarea contribuției directe a turismului în PIB la 3%, se estimează într-un raport publicat vineri de Banca Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Datele Institutului Național de Statistică (INS) confirmă tendința ascendentă din turism, sector care traversează cea mai bună evoluție de după 1990. Cumulat, în primele șapte luni din acest an, numărul de turiști a crescut cu 11% față de aceeași perioadă din 2015, până la 5,89 milioane, scrie News.ro.

Numărul de turiști români a crescut în perioada ianuarie-iulie din acest an cu 11,2% față de același interval din 2015, până la 4,53 milioane, și reprezintă 76,8% din numărul total de turiști, în timp ce numărul de turiști străini a avansat cu 10,5%, pânâ la 1,37 milioane.

”Creșterea veniturilor populației, nivelul redus al riscului terorist și fiscalizarea mai activă au susținut această evoluție. În scenariul central ne așteptăm la dublarea contribuției directe a turismului în PIB la 3% în 2020”, se arată în raportul semnat de Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania.

Numărul de turiști în România a continuat să crească și în iulie, dar ritmul s-a menținut sub 10% față de aceeași lună a anului trecut, în condițile în care piața a fost susținută de turiștii români, sosirile din străinătate avansând într-un ritm temperat față de prima parte a anului, arată ultimele date publicate de INS.

Încă o bancă relaxează condițiile de creditare după ce a strâns șurubul. Avansul și marjele la ipotecare scad și la CEC CITEȘTE ȘI Încă o bancă relaxează condițiile de creditare după ce a strâns șurubul. Avansul și marjele la ipotecare scad și la CEC

În total, în iulie au fost înregistrați 1,4 milioane de turiști în România, din care 1,13 milioane de români, cu o cotă de 80,6% din total, iar restul de 272.100 turiști străini. Numărul de turiști români a avansat cu 10,4% față de iulie 2015, în timp ce numărul de turiști străni a crescut cu 5,4%.

”Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat în luna iulie 2016  80,6%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 19,4%, ponderi similare cu cele din  luna  iulie 2015”, precizează comunicatul INS.

În iulie, ritmul de creștere este ușor peste cel din luna iunie, când numărul de turiști din România a avansat cu 8,1% față de aceeași perioadă din 2015. Însă ritmul a scăzut față de primele patru luni din acest an, când s-a înregistrat o creștere cu 15% a numărului de turiști în România.

Numărul de înnoptări, un indicator cheie în sectorul turistic, a crescut în iulie cu 7,5% față de aceeași lună a anului trecut, până la 3,88 milioane. Cumulat pe primele șapte luni, numărul de înnoptări a avansat cu 8,4%, la 13,3 milioane.

În privința traficului de la frontiere, numărul de intrări de vizitatori străini în România a crescut cu 12,7% în primele șapte luni comparativ cu aceeași perioadă din 2015, până la 5,72 milioane, în timp ce numărul de ieșiri ale românilor din țară s-a majorat cu 19,4%, la 9,07 milioane.

viewscnt
Afla mai multe despre
turism
banca transilvania
pib