65% din firmele românești nu vor credit oricât de jos ar fi dobânda

65% din firmele românești nu vor credit oricât de jos ar fi dobânda
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 apr 2016

Un sondaj efectuat de BNR în rândul antreprenorilor indică faptul că nu costul creditului este cel care îi înfrânează să se împrumute. Două treimi dintre ei nu ar contracta credite oricât de ieftine ar fi, spune Florian Neagu, economist la Banca Națională. Daniel Dăianu: Este rezultatul experienței amare a crizei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Chiar și dacă România ar promova politici monetare neconvenționale stimulative, aceasta nu ar rezulta într-o creditare mai susținută a mediului de afaceri. Este concluzia Băncii Naționale a României prezentată de Florian Neagu, economist în cadrul instituției. Potrivit unui sondaj efectuat în rândul antreprenorilor, rezultă că nu mai puțin de 65% din firme nu s-ar împrumuta la bănci oricât de joase ar fi costurile de creditare.

Pe segmentul creditării populației există perspective de creștere a creditului, un lucru care nu este privit favorabil de Banca Națională, care apreciază gospodăriile populației ca fiind încă supraîndatorare. Prin contrast, instituția a identificat o cerere solvabilă de 100 milioane lei din partea firmelor, care însă nu se întâlnește în piață.

Reticența antreprenorilor la contractarea de împrumuturi este explicată de Daniel Dăianu de la Societatea Română de Economie ca fiind pe deplin explicabilă având în vedere "experiența amară" din trecut. "Ce au învățat băncile?!", a afirmat Dăianu, membru al Consiliului de Administrație al BNR, adăugând că poate că este mai bine că actorii din mediul de afaceri demonstrează o prudență mai mare. 

Analistul economic Aurelian Dochia, membru în Consiliul de Administrație al BRD Groupe Societe Generale, spune că este un fenomen generalizat la nivel mondial în ceea ce privește companiil: "Stau pe tone de bani, pe munți de bani; cererea de credit este mică". În România, multe firme nu se califică având în vedere noile reglementări, în timp ce pentru acelea care se califică este o bătaie acerbă între bănci care sunt gata să acorde împrumuturi aproape de pierdere.

Neagu spune că BNR ar prefera ca în mare parte creditarea să meargă spre companii și nu către populație. "Nu suntem extrem de fericiți cu această evoluție", a mai spus economistul.

Dăianu afirmă, însă, că nu le putem avea pe amândouă: și o creditare în creștere și un sector al firmelor a cărui nivel de îndatorare să coboare. "Ce să faci acum?! Să le dai credite cu toptanul?! (...) Prea am fost extravaganți", a conchis oficialul Băncii Naționale amintind că există și recesiuni din care s-a revenit fără credit ("creditless recovery").
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
credit
daniel daianu
florian neagu
aurelian dochia
banci