Acțiunile băncilor grecești s-au prăbușit la Bursa din Atena

Acțiunile băncilor grecești s-au prăbușit la Bursa din Atena
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 feb 2016

Bursa din Atena înregistra, luni la prânz, o scădere de peste 6%, atingând cel mai scăzut nivel de după 1990, din cauza unei căderi de peste 19% a acțiunilor principalelor bănci, în contextul situației dificile printre care trece guvernul elen, prins între protestele de stradă și cerințele de austeritate ale creditorilor internaționali, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce a deschis ședința în scădere, indicele ASE al bursei de la Atena a continuat să coboare și în jurul orei 11,24 GMT, când înregistra o diminuare de 6,35%, până la valoarea de 471,90 puncte. Indicele FTSEB, care regrupează acțiunile băncilor elene, înregistra o cădere de 19,61%. În prezent, indicele general al bursei de la Atena se apropie de minimul record consemnat în luna iunie a anului trecut, când Grecia amenința să fie exclusă din zona euro, în condițiile în care a pierdut deja 25% în 2016, aproape dublu față de scăderea înregistrată de indicele Stoxx Europe 600.

Această degringoladă vine pe fondul relansării speculațiilor cu privire la stabilitatea guvernului condus de Alexis Tsipras, care încearcă să finalizeze negocierile cu UE și FMI, pentru a obține deblocarea unor noi lichidități și simultan să adopte măsurile solicitate de creditorii internaționali, dar criticate de opinia publică.

După o vizită de o săptămână, reprezentanții creditorilor au părăsit vineri Atena fără a ajunge la un acord, în timp ce proiectul de reformă a pensiilor solicitat de creditori a dus la declanșarea unei greve generale cu o participare extinsă. 

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa de la atena
actiuni banci