Acțiunile Raiffeisen Bank International - cel mai mare declin zilnic de la izbucnirea războiului din Ucraina

Acțiunile Raiffeisen Bank International - cel mai mare declin zilnic de la izbucnirea războiului din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 feb 2023

Acțiunile Raiffeisen Bank International au înregistrat luni o scădere de 7,3%, cel mai mare declin zilnic de la izbucnirea războiului din Ucraina, în urma informației că banca austriacă a atras atenția autorităților din SUA care se ocupă de sancțiuni, în legătură cu afacerile sale din Rusia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Declinul acțiunilor a survenit în urma informației furnizată de bancă vineri, că a primit o solicitare de informații din partea Biroului pentru controlul activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei, scrie News.ro.

Ericsson pregătește mii de concedieri CITEȘTE ȘI Ericsson pregătește mii de concedieri

Raiffeisen este implicată profund în sistemul financiar rus și este una dintre singurele două bănci străine de pe lista cu 13 ”instituții de credit cu importanță sistemică” a băncii centrale ruse, subliniind importanța acesteia pentru economia Rusiei, care se confruntă cu sancțiunile occidentale.

Banca a declarat vineri pentru Reuters, într-un comunicat, că cooperează pe deplin cu OFAC și că a înțeles că cererea nu a fost declanșată de o anumită tranzacție sau afacere. A spus că are proceduri în vigoare pentru a asigura respectarea sancțiunilor.

Trezoreria SUA poate penaliza firmele care încalcă sancțiunile, inclusiv înghețarea activelor americane și excluderea băncilor de la accesarea dolarilor americani, lucru care este esențial pentru implicarea lor în tranzacțiile și finanțele internaționale.

Analiștii BNP Paribas Exane au retrogradat ratingul acțiunilor Raiffeisen de la supraperformanță la neutru față de riscurile potențiale. Cu toate acestea, analiștii Erste Group și-au reiterat opinia pozitivă față de acțiunile Raiffeisen, argumentând că solicitările OFAC sunt comune și nu duc neapărat la sancțiuni.

Companiile străine s-au grăbit să-și reducă expunerea față de Rusia pe fondul unui șir de sancțiuni din partea țărilor occidentale menite să împiedice eforturile de război ale Moscovei în Ucraina.

Printre acestea se numără banca franceză Societe Generale, care anul trecut și-a vândut operațiunile locale omului de afaceri rus Vladimir Potanin.

Președintele Vladimir Putin a luat măsuri pentru a îngreuna retragerea băncilor străine din Rusia, solicitând ca orice vânzare de active să fie aprobată mai întâi de el.

”Nimeni nu vrea să fie ultima bancă occidentală care operează în Rusia, acesta nu este un aspect grozav”, a spus Daniel Tannebaum, partener în cadrul firmei de consultanță Oliver Wyman pentru riscuri și politici publice și fost director pentru conformitate la Trezoreria SUA.

UniCredit, care menține și legături cu Rusia, nu a primit o solicitare similară din partea OFAC, a declarat luni pentru Reuters un purtător de cuvânt al băncii italiene.

La începutul lunii februarie, Raiffeisen a raportat că a obținut mai mult de jumătate din profitul din 2022 din Rusia, o piață pe care se gândește să o părăsească după invadarea de către Rusia a țării învecinate, Ucraina.

Acțiunile Raiffeisen au scăzut cu 34% față de nivelul anterior invadării Ucrainei, în comparație cu o creștere de 7% a indicelui mai larg al acțiunilor bancare europene, în aceeași perioadă.

Prețurile obligațiunilor băncii a scăzut la rândul lor, luni. Obligațiunile sale subordonate de 500 de milioane de euro, cu dobândă de 1,375%, scadente în iunie 2033, au scăzut cu peste 2 euro cenți, fiind tranzacționate la 73/75 cenți.

viewscnt
Afla mai multe despre
raiffeisen bank international
bursa