ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă

ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 1 apr 2022

De astăzi este aplicată o nouă valoare a indicatorului de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), calculată încă din ultimul trimestru al anului trecut. Totodată, unii debitori vor plăti rate majorate ca urmare a creșterii chiar mai accelerate a ROBOR în primele trei luni din acest an. Dobânzile urmează să crească din nou, din iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Valoarea IRCC valabilă în perioada aprilie-iunie este de 1,86%, fiind calculată pe baza cotațiilor din trimestrul al patrulea al anului trecut. IRCC crește de la 1,17%, valoare calculată pe baza cotațiilor zilnice la depozitele interbancare din iulie-septembrie 2021.

Creșterea IRCC de la 1 aprilie nu înglobează cele mai recente decizii de politică monetară, cum ar fi majorarea în acest an a ratei cheie cu 0,75 puncte procentuale la 2,5% pe an și nici creșterea ratelor pe termen scurt ca urmare a scăderii lichidității din piața interbancară pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Aceste evoluții recente se vor vedea în valoarea IRCC aplicabilă din iulie și până în septembrie, care potrivit calculelor Profit.ro va fi de 2,65%, un salt de aproape 0,8 puncte procentuale față de valoarea curentă, respectiv de două ori și jumătate mai mare decât nivelul minim atins în primul trimestru din 2021 și care s-a aplicat în trimestrul al treilea din 2021. Din cauza unei definiții deficitare, IRCC se aplică în contracte cu un trimestru întârziere de la finalul perioadei de referință, ceea ce înseamnă că deciziile BNR se transmit mai greu în piață și răspunsul la inflație și evoluția economică este întârziat.

ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă

În primul trimestru media ROBOR la 3 luni a crescut chiar mai repede și a ajuns de la 2,51% la 3,65%. În trimestrele doi și trei din 2021 a fost la 1,55-1,56%. Pentru debitorii care au credite care variază în funcție de ROBOR, actualizarea s-ar putea face cu cea mai recentă valoare încă din această lună. Spre deosebire de IRCC, pentru ROBOR nu există prevederi stricte în ceea ce privește modul în care se face actualizarea – astfel, băncile nu sunt obligate să calculeze o medie pe o anumită perioadă, acestea putând alege și valoare de la o anumită dată din lună, stabilită prin prevederi contractuale.

Diferența dintre IRCC și media ROBOR la 3 luni a ajuns la un punct procentual, cea mai mare de la introducerea acestui indice în 2019, când a devenit obligatoriu pentru toate împrumuturile în lei cu dobândă variabilă acordate persoanelor fizice. Calculat retrospectiv, IRCC a mai fost atât de redus în raport cu ROBOR doar la începutul lui 2015.

Dobânzile sunt așteptate să crească în continuare. Analiștii estimează că BNR va ajunge cu dobânda cheie la cel puțin 3,5% la jumătatea acestui an (ING așteaptă rata cheie la 4,5% la finele anului), în condițiile în care celelalte bănci centrale din regiune au crescut mai agresiv ratele pentru a ține inflația sub control. Banca centrală a Ungariei a majorat rata cheie în această lună cu 1 pp la 4,4%, în timp ce Banca Cehiei a venit cu o majorare de 0,5 pp la 5%. Pe 5 aprilie băncile centrale din România și Polonia au ședințe de politică monetară. Inflația românească a ajuns la 8,5% în februarie și este așteptată să depășească două cifre în perioada următoare, ca urmare a scumpirii accelerate a energie și a altor mărfuri.

ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă

Cotațiile oferite de bănci pentru împrumuturile interbancare pe 3 luni au crescut susținut în martie și au ajuns la 4,6%, dar chiar și așa sunt cele mai mici din regiune – în Ungaria spre exemplu au atins 6,5%.

Ce înseamnă majorarea dobânzii într-o rată

Profit.ro a calculat majorarea dobânzilor pentru două credite de 210.000 de lei, unul cu dobânda calculată în funcție de IRCC (plus marjă de 2,5 puncte procentuale) și altul cu rata în funcție de ROBOR 3M (+2,03 pp), ambele cu punctul de plecare în primul trimestru din 2019 și cu o durată totală de 300 de luni.

Rata pentru împrumutul legat de IRCC a crescut de la 1.060 de lei în octombrie-decembrie la 1.071 de lei, în ianuarie-martie, și va crește la 1.151 de lei, din aprilie până iunie, și apoi din nou la 1246 de lei, din iulie până în septembrie. Împrumutul calculat în funcție de ROBOR 3M va avea o rată în creștere de la 1.061 de lei, în trimestrul al patrulea al lui 2021, la 1.172 de lei, în T1 din 2022, și la 1.312 lei, în T2.

ANALIZĂ De azi cresc consistent ratele la credite. Din vară urmează o nouă majorare și mai amplă

viewscnt
Afla mai multe despre
ircc
valoare ircc
rate credite
crestere rate credite
dobanzi interbancare
robor