ANALIZĂ Sistemul bancar a încheiat 2023 cu un profit record, în creștere puternică față de 2022

ANALIZĂ Sistemul bancar a încheiat 2023 cu un profit record, în creștere puternică față de 2022
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 9 feb 2024

Creșterea dobânzilor, pe fondul inflației încă ridicate, și costul mic al riscului au alimentat profiturile băncilor la un nou nivel record în 2023, în creștere cu o treime față de anul precedent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sistemul bancar românesc a avut încă un an de excepție la nivelul profiturilor și profitabilității.

Profitul net a atins 13,7 miliarde de lei (circa 2,75 miliarde de euro), în creștere cu circa o treime sau 3,2 miliarde de lei față de 2022, arată calculele pe baza datelor preliminare transmise de bănci la Banca Națională a României, analizate de Profit.ro.

Apetitul românilor pentru credite revine. Specialiștii estimează pentru acest an scăderea dobânzilor și scumpirea locuințelor CITEȘTE ȘI Apetitul românilor pentru credite revine. Specialiștii estimează pentru acest an scăderea dobânzilor și scumpirea locuințelor

Așa cum se întâmplă de regulă în ultima pătrime a anului, profitul în trimestrul al patrulea din 2023, de circa 3,2 miliarde de lei, a fost mai mic decât cel de 3,4-3,7 miliarde de lei înregistrat în trimestrele precedent.

Randamentul capitalurilor a atins 20,4% la finele anului, cel mai ridicat rezultat anual, în creștere de la 16,6% în 2022. Precedentul record fusese stabilit în 2004, când ROE atingea 18,5%.

Randamentul activelor a crescut de la 1,5% la decembrie 2022 la 1,8%, cea mai ridicată valoare de după 2005.

DOCUMENT Amenzi de 5 ori mai mari pentru cei care circulă fără RCA, vânzarea în rate și franșiză CITEȘTE ȘI DOCUMENT Amenzi de 5 ori mai mari pentru cei care circulă fără RCA, vânzarea în rate și franșiză

Creșterea profiturilor băncilor a fost posibilă ca urmare a creșterii dobânzilor nete, pe fondul creșterii ratelor generale de dobândă în intervalul 2022-2023, ceea ce a adus în cele din urmă venituri mai mari băncilor. Însă profiturile mai mari au fost trase în sus și de volumul mai mare al activelor bancare.

Băncile au încheiat anul trecut cu active nete de 803,4 miliarde de lei, în creștere cu 102 miliarde de lei față de decembrie 2022, un avans de aproape 15%.

Calitatea activelor a scutit băncile de costurile ridicate cu provizioanele.

GALERIE FOTO Incendiu puternic în Delta Văcărești. A fost emis mesaj RO-Alert CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Incendiu puternic în Delta Văcărești. A fost emis mesaj RO-Alert

Rata creditelor neperformante a scăzut la 2,3%, de la circa 2,7% în decembrie 2022, fiind la cel mai redus nivel istoric.

Dobânzile la creditele în lei în sold au început să scadă ușor încă din primăvara anului trecut, pe măsură ce lichiditatea interbancară a crescut și ROBOR a venit în jos de la nivelurile ridicate atinse în toamna lui 2022. De asemenea, băncile au ieftinit și creditele noi în monedă națională, dar le-au scumpit pe cele în valută, mai ales în euro, în condițiile în care Banca Centrală Europeană a crescut dobânzile.

O scădere a dobânzilor ar putea aduce venituri mai mici băncilor, dacă nu este contrabalansată de o creștere a volumului de active.

Cum stau băncile în raport cu restul firmelor

Sectorul bancar și-a îmbunătățit puternic profitabilitatea în ultimii ani, însă acest lucru s-a întâmplat și cu alte sectoare economice. Rentabilitatea capitalurilor în economie a crescut de la circa 19-20% în 2017-2020, la peste 22% în 2021 și aproape 29% în 2022, cel mai recent an pentru care avem date.

IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse CITEȘTE ȘI IKEA reduce prețurile în România pentru aproape jumătate dintre produse

Pe sectoare, la nivelul anului 2022, randamentul capitalurilor bancare, la sub 17%, era cel mai redus din economie, în spatele industriei, care atingea aproape 23%. Cel mai mare randament al capitalurilor este obținut de sectorul serviciilor, de aproape 37%.

viewscnt
Afla mai multe despre
proft banci
profitabilitate banci
credite neperformante
profit record banci