Banca centrală din Afganistan a cheltuit majoritatea rezervelor de dolari în săptămânile care au precedat victoria talibanilor

Banca centrală din Afganistan a cheltuit majoritatea rezervelor de dolari în săptămânile care au precedat victoria talibanilor
scris 30 sep 2021

Banca centrală din Afganistan a epuizat majoritatea rezervelor de dolari în numerar în săptămânile care au precedat victoria talibanilor, agravând actuala criză economică, potrivit unei evaluări pregătite pentru donatorii internaționali ai țării, transmite Reuters.

Informarea confidențială, de două pagini, scrisă la începutul acestei luni de către oficiali internaționali de rang înalt pentru instituții ca Banca Mondială și FMI, afirmă că deficitul grav de numerar al țării a început înainte ca talibanii să preia controlul capitalei Kabul, scrie News.ro.

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Documentul critică fosta conducere a băncii centrale pentru modul în care a gestionat criza înainte de victoria talibanilor, inclusiv deciziile de a licita sume neobișnuit de mari de dolari și de a transfera bani de la Kabul la filiale provinciale.

”Rezervele de numerar al băncii centrale au fost epuizate, banca centrală nu poate răspunde solicitărilor de numerar. Cea mai mare sursă a problemei este managementul defectuos al băncii centrale anterior preluării talibane”, arată raportul.

Amploarea deficitului de numerar poate fi văzut pe străzile din orașele afgane, unde oamenii stau ore întregi la cozi pentru a retrage economii în dolari, pe fondul limitelor stricte impuse retragerilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca centrală din afganistan
talibani