Emiratele Arabe Unite intră în acționariatul BERD

Emiratele Arabe Unite intră în acționariatul BERD
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 30 sep 2021

Emiratele Arabe Unite (EAU) au devenit cel de-al 72-lea acționar al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul Guvernatorilor băncii, format din reprezentanții tuturor acționarilor existenți, inclusiv din România, a aprobat cererea de aderare a statului arab la începutul anului, procesul fiind finalizat acum.

Emiratele Arabe vor participa la investițiile BERD în calitate de membru cu drepturi depline, fără ca statul să devină și recipient de asistență financiară din partea instituției.

Subscrierile în oferta de titluri de stat derulată la BVB depășesc pragul de 100 milioane euro CITEȘTE ȘI Subscrierile în oferta de titluri de stat derulată la BVB depășesc pragul de 100 milioane euro

BERD a fost înființată în 1991, la scurt timp după căderea comunismului în Europa, cu scopul consolidării economiilor de piață și a democrațiilor în peste 30 de țări, inițial din Europa Centrală și Asia Centrală, mandatul fiind extins ulterior pentru a acoperi și state din sud-estul Mediteranei, precum și West Bank și Fâșia Gaza.      

Banca este deținută în prezent de 70 de state și 2 instituții interguvernamentale, și anume Uniunea Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI).

România este acționar BERD încă de la înființarea băncii. Între timp, BERD a devenit unul unul dintre principalii investitori instituționali în economia locală, cu investiții agregate de peste 9,2 miliarde de euro, din care 70% în sectorul privat.

Anul trecut, BERD a investit o sumă record de 11 miliarde de euro în regiunile în care este prezentă, în principal pentru atenuarea efectelor pandemiei de coronavirus.

Pentru anul în curs, banca estimează investiții totale de aproximativ 10 miliarde de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
berd
banca europeana reconstructie si dezvoltare
emiratele arabe
eau
uae
actionar berd
investitii berd romania