Banca Națională a Elveției a ajuns la dețineri pe bursa americană de 88 miliarde dolari. Acțiunile Apple, Microsoft și Amazon, cele mai importante din portofoliu

Banca Națională a Elveției a ajuns la dețineri pe bursa americană de 88 miliarde dolari. Acțiunile Apple, Microsoft și Amazon, cele mai importante din portofoliu

Sursa foto: Yulan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 nov 2017

Acțiunile americane reprezintă peste 10% din rezerva internațională de 796 miliarde franci a Băncii Naționale a Elveției. Ultima raportare pentru 30 septembrie indica un portofoliu la New York de 87,8 miliarde dolari, cu 4% mai mari decât la jumătatea anului. Listate pe bursa de la Zürich, acțiunile Băncii Naționale a Elveției au crescut cu peste 100% de la jumătatea verii și în prezent.

Escaladarea de către indicii bursieri americani a noi maxime în această toamnă a adus câștiguri importante în Țara Cantoanelor. Pentru a contracara aprecierea francului elvețian, banca centrală din acest an a făcut emisiune importantă de monedă în ultimii ani, mulți dintre banii astfel „tipăriți” fiind utilizați pentru achiziția de acțiuni pe bursele americane New York Stock Exchange și Nasdaq.

Urmărește-ne și pe Google News

Fascinația investitorilor pentru acțiuni precum Apple, Facebook, Alphabet, Google și Amazon s-a transformat în valoare pentru Banca Națională a Elveției. Instituția a ajuns, conform raportării la 9 luni, la o deținere de 87,8 miliarde dolari de acțiuni americane, cu 4,15% mai mare decât cea de 84,3 miliarde dolari prinsă în bilanț la data de 30 iunie. Date agregate în timp real de Bursa de tehnologie Nasdaq indică faptul că valoarea portofoliului băncii centrale din Țara Cantoanelor a ajuns deja la 89,75 miliarde dolari.

Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

Conform aceleiași surse, cea mai mare deținere, în valoare de 3,32 miliarde dolari, este la compania Apple Inc., urmată de participația de 2,29 miliarde dolari la Microsoft. O valoare a plasamentelor cu puțin peste 1,5 miliarde dolari este în corporațiile Amazon, Facebook și Johnson & Johnson. Reperul de 1 miliard de dolari mai este depășit de deținerile la Exxon Mobil și Alphabet Inc.

Plasamente în intervalul 500-900 milioane dolari, Banca Națională a Elveției a plasat în acțiunile unor companii precum Procter & Gamble, AT&T, Pfizer, Visa, Chevron, Coca Cola, Pepsico, General Electric, Merck, Philip Morris, Intel, Boeing, Mastercard, Wal Disney Co., Oracle, McDonald’s.

Banca Națională a Elveției, ea însăși aducătoare de valoare pentru acționari

Banca centrală a Elveției este una dintre puținele instituții de acest tip care este listată la bursă. Entitatea este deținută în proporție de 45% de cantoanele Elveției, 15% de bănci ale cantoanelor și alte 40% de către investitori privați.

Pe măsura apărecierii portofoliului de pe bursa americană și aceste acțiuni s-au apreciat puternic. În contextul unui aport de 5,05 miliarde franci al acestui portofoliu la rezultatul financiar de la 9 luni, profitul net a fost de 28,7 miliarde franci, față de pierderea de 33,8 miliarde franci din intervalul ianuarie-septembrie 2016.

Impulsul de creștere al acțiunilor Băncii Naționale a Elveției a fost accelerat, așa cum se vede pe graficul atașat, titlurile fiind cu aproximativ 120% mai sus decât erau la jumătatea acestei veri.

Banca Națională a Elveției a ajuns la dețineri pe bursa americană de 88 miliarde dolari. Acțiunile Apple, Microsoft și Amazon, cele mai importante din portofoliu

După raliul furibund din august-septembrie, acțiunile cu simbolul SNB de pe bursa de la Zürich, au suferit o corecție de aproximativ o treime, însă creșterile s-au reluat în forță în ultimele săptămâni, accelerate zilele trecute și de raportarea financiară la 9 luni.

Cum arată portofoliul SNB din punct de vedere sectorial

Bancherii centrali din Elveția și administratorii lor au mers cu trendul general bursier al ultimilor ani, în care acțiunile tehnologice au supraperformat pieței. Astfel, 26,16% din portofoliul său de acțiuni americane este pe titluri tehnologice, depășind net al 2-lea domeniu, cel al industriei de servicii medicale (14,5%). În rest, alocarea sectorială este destul de diversificată: companii în domeniul bunurilor ciclice de consum (13,73%), consum neciclic (8,79%), financiare (8,54%), energie (7,19%), materiale de bază (4,23%), utilități (3,79%) și telecomunicații (2,28%).

viewscnt
Afla mai multe despre
elvetia
banci centrale
apple
microsoft
amazon
facebook
pfizer
boeing
mastercard
oracle
mcdonald’s